MAČAK HEROJ: Spasao CELU PORODICU od GUŠENJA ugljen-monoksida
Foto: Profimedia

Tihi ubica

MAČAK HEROJ: Spasao CELU PORODICU od GUŠENJA ugljen-monoksida

Zanimljivosti -

Jedan mačak u Varšavi spasao je petočlanu porodicu od opasnog trovanja ugljen monoksidom pošto su primetili da se čudno ponaša i sklanja u predsoblje i pozvali su zato vatrogasce, a pokazalo se da je koncentracija opasnog gasa zvanog "tihi ubica" tolika da su za dvoje dece morali da se pobrinu lekari.

"Porodicu je zbunilo čudno ponašanje mačka. Hodao je nesigurno, ponašao se drugačije nego normalno i sklonio se u predsoblje što nije ranije radio. Zato su pozvali vatrogasce. Kada su došli izmerili su visoke koncentracije ugljen monoksida", kazao je poljskoj televiziji TVN Varšava portparol prestoničke Vatrogasne straže Mihal Konopka.

Vatrogasci su hitno evakuisali porodicu, dvoje dece zbrinuli su sa lakšim simptomima trovanja ugljen monoksidom lekari, a na svežem vazduhu brzo se oporavio i mačak.

Svake grejne sezone ugljen monoksid, gas "tihi ubica", jer je bez boje i mirisa, odnese u Poljskoj nekoliko stotina života a uprkos neprestanim apelima lokalnih vlasti, policije i Vatrogasne straže, prošle godine samo u Mazovjeckom vojvodstvu u Kome je Varšava otrovalo se 200 Poljaka.

Varšavljani su, inače veliki ljubitelji mačaka i u poljskoj prestonici su pod zaštitom gradskih vlasti i ulične mačke lutalice, a Varšava je čak početkom ove godine obavila popis mačaka lutalica jer se jedan gradski odbornik zabrinuo da ih je naprasno sve manje, što se pokazalo kao netačno.

"Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život", kazala je o brizi gradskih vlasti za 29.618 varšavskih mačaka lutalica portparolka grada Agnješka Klomb.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track