Najnovije vesti

TEHNIKA 60 SEKUNDI: Drevna japanska formula za borbu protiv lenjosti! Napredak će vas iznenaditi
Foto: Profimedia

Pobeđujete nesigurnost

TEHNIKA 60 SEKUNDI: Drevna japanska formula za borbu protiv lenjosti! Napredak će vas iznenaditi

Zanimljivosti

Ponekad, sa velikom voljom i revnosno počinjemo raditi ono što smo zamislili, ali vežbavši, recimo, u teretani 3 dana nedeljno nekoliko sata, zanemarujemo vežbe na duže vreme.

Zašto se ovo dešava? Zato što je opterećenje veliko, zato što dosadi, a navika još nije razvijena. Metoda kajdzen ili princip 1 minuta. Postoji japanska metoda kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip 1 minuta.

Suština ove metode sastoji se u tome da se čovek bavi konkretnom stvari tačno 1 minut, ali iz dana u dan, u isto vreme.1 minut vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvodljivo za svakog čoveka. Lenjost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste želeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, sa lakoćom ćete uraditi za 1 minut.Skakati na vijači, uraditi trbušnjake, uraditi vežbe za oči, vežbati jogu, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo šta – kada je vreme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. A praveći male korake, postajete savršeni i postižete odlične rezultate.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pobeđujete nesigurnost, oslobađate se osećaja krivice i bespomoćnosti, osećate uspeh i slobodu.Inspirisani osećajem uspeha, postepeno povećavate jednominutne vežbe na petominutne, i tako dalje. Zatim ćete neprimetno stići do polučasovnih vežbi. Napredak je očigledan!

Kajdzen je nastao u Japanu. Ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom, jer je na Zapadu je utemeljeno verovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajuće mnogo snage i energije, mogu slomiti čoveka i biti  bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima, i može biti primenljiv u mnogim životnim sferama.Japanci, na primer, koriste strategiju postepenog i stalnog unapređenja u sferi menadžmenta. Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primenu metode kajdzen.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(uspesnazena.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...