MRAČNE TAJNE PETKA 13: Evo zašto se veruje da je ovo najbaksuzniji dan u godini!
Foto: Profimedia

Da li ste sujeverni?

MRAČNE TAJNE PETKA 13: Evo zašto se veruje da je ovo najbaksuzniji dan u godini!

Zanimljivosti -

Došao je i petak 13. i to prvi ove godine. Pored toga večeras dočekujemo pravoslavnu Novu godinu. Onima koji su sujeverni, ovaj dan će biti jeziv.

Svake godine imamo najmanje jedan petak 13. a najviše tri. Verovanje da je ovo baksuzni dan je relativno novovekovni izum ljudske razbibrige koji datira od početka 20. veka. Ipak, postoje i nekoliko pretpostavke i teorija kako je došlo do toga da se petak 13. smatra najgorim danom.

Počeci verovanja u ovaj datum se vezuju za biografiju italijanskog kompozitora Đoakina Rosinija, koji je umro na petak 13. Podaci pokazuju da sujeverje nije bilo popularizovano dok Den Braun u knjizi “Da Vinčijev kod” nije pisao o templarima koji su pogubljeni na petak 13. u Francuskoj. Na petak 13. oktobra, 1307. godine, francuski kralj Filip IV naredio je hapšenje Žaka de Molaja, poslednjeg velikog majstora Vitezova templara. Uhapšeno je na hiljade francuskih templara. Većina ih je ubijena, a Molaj je spaljen na lomači 1314.. Zbog toga postoji verovanje da je ovaj akt poreklo verovanja u nesreću koju donosi petak 13.

U hrišćanskoj tradiciji se ovaj broj vezuje za 13 gostiju na Tajnoj večeri i to da je Isus razapet na krst u petak, a tu je i sujeverje da je taj 13. gost na večeri izdao Isusa. U numerologiji se broj 12 smatra kompletnim i reflektuje mesece u godini, broj časova u satu, 12 bogova na Olimpu, 12 Isusovih apostola i 12 zodijačkih znakova, dok se 13 kao sledeći u nizu smatra baksuznim i remeti koncepciju savršenstva broja 12.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12. na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

Koliko se broj 13 smatra baksuznim govori i činjenica da mnogi svetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sedišta u avionu pod tim brojem. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima. Mnogi trideskafobi upiru prstom i u neuspelu misiju svemirske letilice Apolo 13. Više od 80 odsto svetskih nebodera nema 13. sprat, dok se u nekim zemljama kao što su Amerika i Kanada, sprat označava kao 12a.

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

Ukoliko ste sujeverni, pazite se danas i trudite se da ne razmišljate crno. Nikad se ne zna, možda vam baš ovaj dan bude uspešan i srećan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(EPK/Lisa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track