PSIHOPATA ILI SOCIOPATA? Naučite da ih razlikujete u 4 ključne tačke!
Foto: Profimedia

Kako ih prepoznati?

PSIHOPATA ILI SOCIOPATA? Naučite da ih razlikujete u 4 ključne tačke!

Zanimljivosti -

Postoji bar desetak znakova koji mogu da upozore na to da ste stupili u kontakt sa psihopatom.

Ako vam muškarac neprestano laska od prvog dana, i već prvi dan vam izjavi da ste prelepa, neverovatno inteligentna i beskrajno duhovita žena, vrlo je verovatno da cilja na vašu nesigurnost.

Ako shvati da mislite da ste debeli, reći će vam da obožava vaše telo. Ako misli da ste stidljivi, smejaće se svakom vašem loše ispričanom vicu i bombardivaće vas ljubavlju. Reč je o fazi koja traje nekoliko meseci, nakon čega će početi da izostavlja pohvale.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon faze "ljubavnog bombardovanja" uslediće verovatno faza ćutanja, ili česti nestanci, a zatim faza umanjivanja vaše vrednosti. Osim toga, pokušaće da vas uveri da ste srodne duše, da voli sve što vi volite i da imate ista interesovanja. Imitiraće vaše ponašanje jer nema pravi identitet.

Obratite pažnju na njegove bolesti i povrede jer psihopate obožavaju sažaljenje. Pojava je nešto češća kod muškaraca, a viša FBI-eva profajlerka Meri Elen O'Tul procenila je da je jedan u sto muškaraca sigurno psihopata. Psihopate i sociopate imaju neke slične karakteristike, a ponekad je vrlo teško napraviti razliku. U svakom slučaju, najbolji savet je da pokušate da se udaljite od ovih osoba što više.

Predstavljamo osnovne razlike između psihopata i sociopata:

PSIHOPATA SOCIOPATA
Razvija se u ranim godinama Stvara ga okruženje
Nastaje u interakciji između biologije (gena, veza u mozgu) i biologije (napuštanje, zlostavljanje). Razvija se pod uticajem okoline (zlostavljanje), najčešće pre puberteta. Geni imaju malu ulogu.
Opasniji je u ranijim godinama života Često ume da se povuče na duži period
Ne reaguje na kažnjavanje, stres i strah. Sa godinama predstavlja sve manju opasnost po okolinu. Osetljiv je na stres, strah, sram i neodobravanje u jednakoj meri kao ostali ljudi.
Hladan je i kalkuliše Ljuti gubitnik
Vrlo dobro podnosi bilo kakvo neodobravanje okoline. Uklapa se u bilo koju sredinu sve dok mu to odgovara. Vrlo loše reaguje na negativna iskustva. Nastoji da se svim sredstvima osveti onima koji su ga uvredili.
Ne poznaje empatiju Može da ima sposobnost saosećanja
Dobro oponaša emocije drugih ljudi. Razume zašto ljudi saosećaju, ali nije u stanju da to lično iskusi. Sposoban je za proživljavanje svojih i tuđih emocija. Temperament je sličan kao kod drugih ljudi.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track