MISTERIJA VEKA: Počinje potraga za tajnom Tutankamonovom odajom
Foto: Shutterstock

Ekspedicija počinje

MISTERIJA VEKA: Počinje potraga za tajnom Tutankamonovom odajom

Zanimljivosti -

Arheolozi su započeli planiranje izgubljene, tajne komore u grobnici faraona Tutankamona koju nameravaju da traže uz pomoć najmodernije tehnologije radarskih sistema.

Naučnici s Univerziteta u Torinu skeniraće dubine i prostor koji se nalazi iza 3.300 godine stare grobnice kralja Tuta.

Naučnici pretpostavljaju da tajna komora – za koju su otkriveni dokazi da postoji – sadrži posmrtne ostatke Tutankamonove majke, kraljice Nefertiti, kao i ogromnu količinu blaga: kada je otkrivena Tutankamonova grobnica, bila je neopljačkana i u njoj se nalazilo veliko blago te se i danas smatra jednim od najvećih arheoloških otkrića.

Egiptolog Nikolas Rivs je otkrio: „Čini se da je pred nama još jedno izvanredno otkriće iz Tutankamanove ere – pretpostavljamo da na severnoj strani njegove grobnice imamo hodnike i komore.“

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zanimljivo je podsetiti i kako se otkriće grobnice kralja Tuta dugo vezalo za kletvu, još otkako su je 1923. otkrili Britanac Hauard Karter i njegov tim. Lord Karnavon, čovek koji je finansirao ekspediciju, umro je od ujeda komarca. Radiolog koji je skenirao grobnicu takođe je ubrzo umro, jedan od članova je umro od trovanja – šest članova od njih 26, koliko ih je bilo u ekspediciji, preminulo je nedugo nakon otkrića grobnice.

Stoga, za svaki slučaj, novom timu poželimo svaku sreću...

(radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track