5 prelepih pejzaža koje je priroda uništila
Foto: Profimedia

PRIRODNA ČUDA KOJA VIŠE NE POSTOJE

5 prelepih pejzaža koje je priroda uništila

Zanimljivosti -

Nestanak Azurnog prozora na Malti nas je naterao da se zapitamo koja još prirodna čuda više ne postoje. Iako neki od 5 pejzaža koje smo odabrali još uvek (delimično) postoje, samo je pitanje vremena kad će zauvek nestati, piše National Geographic Srbija.

1. Starac s planine (Bele planine, Nju Hempšir, SAD)

Starac s planine, poznat i kao Veliko kameno lice, predstavljao je predivan prizor na Belim planinama u Nju Hempširu. Otkriven je 1805. godine i bio je 370 metara iznad jezera, visok 12 metara i 7.6 metara širok. Nažalost, srušio se 3. maja 2003. godine.2. Božji prst (Kanarska ostrva, Španija)

Jedan od geoloških fenomena, Božji prst na Gran Kanariji, jednom od Kanarskih ostrva, predstavljao je jedan veliki vretenasti kamen koji je ličio na zatvorenu pesnicu iz koje se izdizao prst. Nažalost u novembruz 2005. godine tropska oluja je slomila prst.3. 12 apostola (Nacionalni park Port Kampbel, Viktorija, Australija)

Dvanaest apostola predstavljaju skup krečnjaka u Australiji. U julu 2005. godine srušio se jedan od devet krečnjačkih monolita kome je trebalo 20 miliona godina da se oformi. Srušio se pred očim turista koji su hteli da ga slikaju.4. Luk na plaži Legzira (Maroko)

Jedan od dva luka koja su smatrana prirodnim čudima na plaži Legzira srušio se u septembru prošle godine, a sve što je ostalo od njega je gomila crvenog krša 5. Zidni luk (Juta, SAD)

Tokom noći 4. avgusta 2008. godine, prirodni luk od peščara u Nacionalnom parku Lukova, koji je bio više od 26 metara visok i 66 metara širok se srušio.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Nova studija: Mozak može da radi 10 minuta nakon smrti?Život u mraku: Neobična postavka izraelskog muzeja pomaže da bolje razumemo slepe ljude

Tajni svet viteškog templarskog reda: Zečjom rupom do podzemnih pećina starih 700 godina

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track