POSTOJE NA SVETU 4 BOJE PASOŠA: Svaka NEŠTO ZNAČI, a evo šta predstavlja boja srpskog
Foto: Profimedia

POSTOJE NA SVETU 4 BOJE PASOŠA: Svaka NEŠTO ZNAČI, a evo šta predstavlja boja srpskog

Zanimljivosti -

Na svetu postoji samo četiri boje pasoša: crvana, plava, crna i zelena, a svaka od njih ima i određeno značenje.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života. Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

Crvena bojaKod Britanca bordo boja označava mogućnost izbora, a ova nijansa je zastupljena i kod većine država EU, osim kod Hrvata, gde je u pitnaju duboka nijansa ljubičaste pomešane s crvenom nijansom.

OVO SU NAJMOĆNIJI PASOŠI NA SVETU: Pogledajte koji pasoš je najpoželjniji i gde je Srbija!

Crveni pasoš je u upotrebi u zemljama na obali Pacifika Južne Amerike, i bivšim komunističkim zemljama.

Peru, Ekvador, Kolumbija i Bolivija, takođe, imaju crvene pasoše, a Andski sporazum su sklopile kako bi unapredile svoju trgovinsku i industrijsku saradnju, a imaju i zajedničlki monetarni i carinski sitem, pa to podseća na EU. Švajcarci su svoj pasoš svetlije crvene boje uklopili sa bojom nijhove zastave.

Trenutno je u toku Velika Britanija peticija da se vrati na korišćenje plave boje za pasoš i do sada je prikupljeno više od 4.000 potpisa. Zanimljivo je da tamnoplave pasoše već koriste u Britaniji, jer vlada izdaje pasoše te nijanse izbeglicama.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Plava bojaPlava simbolizuje novi svet sa 15 karipskih zemalja koje su se opredelile za ovu boju, a imaju je i zemlje Južne Amerike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja, što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vreme kada je bila deo "zajednice Anda". Najpoznatiji plavi pasoš u svetu je američki.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Zelena bojaOvu boju imaju države sa pretežnim islamskim stanovništvom, jer ta boja u njihovoj veri ima posebno značenje- islam slavi ovu boju jer očekuju da raj bude prepun zelenila. Varijacije ove boje su, takođe, prisutne i u državama koje su članice Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja - uključujući Senegla i Niger.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Crna bojaRazlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lepo izgledaju. Bocvana, Zimbabve i Novi Zeland poseduju ovakve pasoše.

Ffoto Profimedia
Ffoto Profimedia

indy100.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track