KORISTIMO IH SVAKODNEVNO: Evo čemu služe OVI DETALJI na predmetima! Iznenadićete se!
Foto: Profimedia

Niste znali

KORISTIMO IH SVAKODNEVNO: Evo čemu služe OVI DETALJI na predmetima! Iznenadićete se!

Zanimljivosti -

Mnoge stvari koje koristimo svakodnevno odlikuju se naizgled beskorisnim detaljima.

Često detalji koje viđamo na odeći ili određenim predmetima imaju baš svoju svrhu postojanja, a nikada niste razmišljali zašto su tu.

1. Mini džep na farmerkama

Kao što je američka firma objasnila, u jednoj objavi na svom blogu, džepić je kreiran krajem 18. veka kao „džep za satˮ. Naime, kauboji su ga koristili za džepne satove. Vremenom, džepić je izgubio svoju prvobitnu funkciju i sada se koristi za odlaganje drugih stvari, od prezervativa (kao što je predloženo u jednom spotu), pa sve do puškica za testove na školskim časovima.

Profimedia
Profimedia

2. Dugmad na mini džepu farmerki

Farmerke 150 posebno su nosili fabrički radnici i rudari, koji su radeći svoja odela podvrgavali tolikom naporu da su se redovno vraćali sa izbušenim i pohabanim pantalonama. Godine 1971. supruga jednog radnika, odlučna da popravi ovu situaciju, otišla je do krojača Džejkoba Dejvisa i zamolila ga je da sašije par farmerki koje se neće tako lako raspasti. On je došao na ideju: utisnuti par „ekseraˮ u obliku dugmeta u najosetljivijim područjima farmerki. Dejvis je potom kontaktirao nemačkog preduzetnika Levija Štrausa i zajedno su počeli da dizajniraju nove modele pantalona sa nitnama.

3. Gratis tkanina koja se dobija uz odeću

Komad tkanine koji se često dobija uz odeću, tehnički je uzorak tkanine osmišljen da se testira reakcija deterdženta za pranje veša na tom materijalu.

4. Rupa na dršci šerpe

Rupa na dršci šerpe, naizgled banalni deo dizajna, služi da se tu položi kutlača ili bilo koji drugi pribor kojim mešamo hranu.

Profimedia
Profimedia

5. Rupa na kašici za špagete

Osim što služi da se procedi voda u trenutku kada probamo pastu kako bismo proverili da li je kuvana, kašika za špagete ima i ulogu dozatora. Količina špageta koja tu staje odgovara standardnoj porciji za jednu osobu.

6. Dug vrat na flaši piva

Dug i uzak vrat, koji se koristi kako bi se izbeglo zagrevanje tečnosti toplotom ruku, tipičan je za svetla piva sa malo pene i kratkim rokom trajanja. Tamna piva sa većim procentom alkohola se pakuju u tamnim bocama koje su šire i imaju manji vrat.

7. Udubljenje na dnu boce vina i šampanjca

Ovaj tip boce garantuje veću mehaničku otpornost od gasova koji se nalaze u šampanjcu i vinu.

8. Mali disk unutar čepa plastičnih flaša

Njihova svrha je da se dobro zatvori flaša, posebno kod gaziranih pića, kako bi se sprečio izlazak gasa.

9. Prstenčić na poleđini košulje

Osmišljen je u SAD, 1960. godine i služio je za kačenje košulja. Pre svega u svlačionicama teretane, gde obično nije bilo ormarića i čiviluka. Danas ima samo dekorativnu funkciju.

10. Mala rupa na prozorčićima aviona

Dobila je naziv „rupa za disanjeˮ i igra veoma bitnu sigurnosnu ulogu. Tipičan putnički prozorčić sastoji se od tri panela. Dva bitnija panela su onaj spoljašnji i onaj u sredini, koji sadrži rupicu. Cilj rupice na srednjem panelu je da izbalansira pritisak između kabine i dva unutrašnja panela, tako da razliku u pritisku podnosi skoro sasvim spoljašnji panel koji je najotporniji. U slučaju da se spoljašnji panel polomi, onaj u sredini preuzima njegove funkcije.

11. Plavi deo na gumici za brisanje

Sami proizvođači gumica objasnili su funkciju njenog plavog dela: plava površina služi da se obriše mastilo hemijske olovke i bojice. Rasprostranjenija ideja je da ovaj plavi deo funkcioniše samo na čvršćim površinama.

Profimedia
Profimedia

12. Strelica pored oznake za gorivo u automobilu

Ništa jednostavnije i korisnije, posebno kada se iznajmi vozilo u stranoj zemlji. Strelica služi da pokaže na kojoj strani vozila se nalazi poklopac rezervoara.

13. Ispupčene linijice ispod slova F i J na tastaturi računara

Ove linije, osim slepim osobama, služe i onima koji znaju da pišu bez gledanja u tastaturu i pomažu im da postave prste na pravi način. Služe da povećaju brzinu i tačnost onoga ko kuca.

14. Rupa na lenjiru

Jednostavnije od bilo kog objašnjenja koje možemo da zamislimo: služi da bi se lenjir okačio na zid.

15. Rupa na dnu katanca

Generalno katanci služe da objekti koji su na otvorenom budu na sigurnom. Rupa koja se nalazi odmah pored proreza za ključ služi za odvod kiše i raznih ostataka prljavštine koja se zaglavi. Koristi se takođe i za podmazivanje katanca.

16. Rupa na otvaraču za limenke

Služi jednostavno za ubacivanje slamčice uz pomoć koje se pije.

Profimedia
Profimedia

17. Brazde na perimetru novčića

Kada su novčići izrađivani od zlata i srebra neki su strugali ivice kako bi ukrali malo materijala. Kako bi se izbegla ova neugodnost, zbog koje novčići gube na težini i postaju neupotrebljivi, počeli su da se izrađuju novčići sa specijalnim brazdama po ivicama, da bi se tako odmah uvidelo koji su falsifikovani a koji ne. Sada se razlog brazda sastoji u pomoći slepim osobama da razlikuju različite kovanice.

18. Šestougaoni oblik grafitnih olovki

Cilj ovog oblika, koji je tipičan za olovke koje se koriste u profesionalne svrhe, jeste da obezbedi perfektno prijanjanje, tj. da ruka ne sklizne za vreme crtanja.

19. Kesice sa silika gelom

Ove kesice pune loptica silicijuma koji često nalazimo u kutijama cipela, torbama itd. služe da upiju vlažnost koja može nastati na tom prostoru.

20. Prorez i metalna zakačka na ivici metra

Prorez služi da se stave nokti ili šraf da traka ne sklizne, dok je zakačka predviđena da obeležimo mere na zidu u trenutku kada su nam obe ruke zauzete.

redinfoportal

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja