Najnovije vesti

(VIDEO) OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo zbog čega je Mona Liza ostala BEZ OBRVA!
Foto: Vikipedija

10 zanimljivih činjenica

(VIDEO) OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo zbog čega je Mona Liza ostala BEZ OBRVA!

Zanimljivosti

Od rođenja Leonarda da Vinčija prošlo je punih 559. godina, a njegovo najpoznatije umetničko delo i dalje okupira pažnju svetske javnosti.

Izdvojili smoza vas 10 stvari koje možda niste znali o Mona Lizi.

1. To je jedina slika koju je Leonardo nosio svuda sa sobom. Slika nikadanije završila u rukama poznatog naručioca.

2. Prvobitno delo je bilo drugih dimenzija. Šire od današnjeg, centralno postavljeno sa dosta oslikane površine sa obe strane, gde su se nalazili po jedan stub sa postoljem i kapitelom. Stubovi se sada, zbog postojećeg rama koji ih je dodatno prekrio, naziru samo u tragovima. Iznad glave Mona Lize nalazila se arkada, koju je popunjavao pejzaž.

3. Mona Liza je trudna.Najnovija istraživanja govore o tome da je Mona Liza u blagoslovenom stanju, i da se zbog toga misteriozno osmehuje. Naučnici ovu tvrdnju zasnivaju na njenim otečenim prstima na rukama. Ranije pretpostavke su bile i da Mona Liza nepokazuje svoje zube jer ih zapravo ni nema.

4. Mona Liza nema obrve. Da Vinčijeva “Mona Liza” nema obrve zato što su one polako nestajale u mnogobrojnim procesima restauracije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Mnogi smatraju da je ovo zapravo Leonardov auto portret o čemu postoji mnoštvo dokaza i poređenja.6. Pejzaž iza Mona Lize je lažan. Leonardo ga je sam izmislio i naslikao po sopstvenom osećaju.

7. Ovo je najeksploatisanije umetničko delo u istoriji. Mona Lizu možete naći na čemu god vam padne na pamet, od kutije šibica, i špila karata...

8. Mona Liza ima brkove i gori joj pod dupetom! Poznati slikar Dadaizma, Marsel Dišan naslikao je reprodukciju 1919. godine sabrkovima i napisao ispod slike "Gori joj pod dupetom". Dadaizam propagira besmislenost civilizacije koja uništava vlastite vrednosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

9. Mona Liza vas posmatra gde god se nalazite. Ona izgleda toliko živo, da imate utisak da vas posmatra na svakoj poziciji dok se nalazite ispred nje. Leonardo je koristio tehniku slikanja pod nazivom sfumato. Njene nejasne konture upijaju pozadinu ostavljajući posmatraču dovoljno stvari za razmišljanje i aktivno promatranje slike.

10. Evo kako možete sami da je nacrtate u kompijuterskom programu "MS PAINT":

(opusteno.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...