ESA objavila snimak koji pokazuje kako klimatske promene utiču na našu planetu (VIDEO)
Foto: Printscreen

KLIMATSKE PROMENE

ESA objavila snimak koji pokazuje kako klimatske promene utiču na našu planetu (VIDEO)

Zanimljivosti -

Novi video Evropske svemirske agencije otkriva koliko su klimatske promene uticale na podizanje nivoa svetskog mora na Zemlji, piše National Geographic Srbija.

Prema podacima koji su predstavljeni u ovom videu, postoje tri glavna uzroka za ovu promenu u nivou svetskog mora: termalna ekspanzija okeana, topljenje ledenog pokrivača i glečera i promene u vodi u zemljištu.

Evropska svemirska agencija je koristila satelitske podatke kako bi izmerila koliko je svaki od ovih činioca doprineo podizanju nivoa svetskog mora.

Ovo su rezultati.

Topljenje glečera izazvalo je podizanje nivoa svetskog mora za 6.6 mm po deceniji što čini 20 odsto totalnih promena između 2003. i 2013. godine.

Ledeni pokrivač Grendlanda je doprineo povećanju nivoa vode u proseku za 8.3 mm u periodu od deset godina što predstavlja 25 odsto totalnih promena, dok je ledeni pokrivač Antarktika doprineo podizanju nivoa vode za 3.6 mm ili 11 odsto sveukupnih promena u jednoj deceniji.

Skladišta vode u zemlji (poput jezera) doprinela su 3.3 mm većem nivou vode ili 10 odsto sveukupnih promena, a termalna ekspanzija okeana je dodala 9.9 mm nivoa svetskog mora što iznosi 30 odsto promena.

Pogledajte video:

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Prvi ljudi Kanade: Urađena rekonstrukcija lica porodice na osnovu ostataka skeleta i artefakata starih 4.000 godina

Napredak u razumevanju poremećaja autističnog spektra: Kakva je uloga serotonina u autizmu?

Upoznajte Senjoru de Kao: Lice Peruanke rekonstruisano na osnovu mumije stare 1.600 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track