PROKLETSTVO HRVATSKOG OSTRVA: Stići će vas kletva ako sa njega nešto uzmete ili prespavate ovde!
Foto: Profimedia

PAŽNJA!

PROKLETSTVO HRVATSKOG OSTRVA: Stići će vas kletva ako sa njega nešto uzmete ili prespavate ovde!

Zanimljivosti -

Prema narodnom verovanju,ne treba uzimati ništa sa Lokruma. Ni pero pauna, ni listić ubran u botaničkom vrtu, jer ono što ste uzeli sa ostrva to njemu i dalje pripada i donosi nesreću vlasniku.

Tokom sezone brodići neumorno voze posetioce na Lokrum, ali tamo niko osim čuvara ne provodi noć. Bilo nekih koji su pokušali da prespavaju na ostrvu, ali malobrojni su oni kojima noćni krikovi pauna nisu uterali strah u kosti.

Po povratku iz krstaškog rata engleskog kralja Ričarda I Lavlje Srce snašla je velika oluja i prema legendi, našao je spas na ostrvu nadomak Dubrovnika

U znak zahvalnosti sudbini i Dubrovčanima poklonio je gradu zlatnike koje je želeo da potroši na izgradnju lokrumsku crkve. Građani su ga uverili kako je bolje da sagradi crkvu u Dubrovniku i obećali mu da će obezbediti još jednu na ostrvu.

foto: Profimedia

Prema drugoj legendi spominje se i požar koji je zadesio Dubrovčane u 11. veku, a oni su se zavetovali svetom Benediktu da će sagraditi samostan na Lokrumu ako se vatra ugasi. U jednom trenutku Benediktanci napuštaju manasti ali su uradili nešto pre nego što su otišli.

Navukli su kapuljače preko očiju, zapalili voštanice, okrenili ih naopako i 3 puta obišli ostrvo u povorci mrmljajući nešto. Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za lično uživanje. Prema narodnom verovanju prokletstvo se može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na ostrvskom tlu.

foto: Profimedia

U drugoj polovini 19. veka ostrvo je pripaolo dinastiji Habsburg i Kneževskoj porodice Vindischgratz, a na popisu onih koje je snašla zla sudbina nakon boravka na Lokrumu je kralj Bavarske Ludvig II.

Na povratku kući saznao je kako su ga proglasili ludim i svrgnuli s prestola. Nakon toga je nađen u mrtav u jezeru, a smatra se da je izvršio samoubistvo.

Jedan od vlasnika Lokruma bio je i Rudolf, sin austrijske carice poznatija pod nadimkom Sisi i cara Franje Josipa I. Prema legendi zemlja se zatresla, a more uznemirilo kad su Rudolf i njegova supruga stupili na ukleto ostrvo. Rudolf je boraveći na Lokrumu zasadio botanički vrt, a nekoliko meseci posle u dvorcu Maierling ubio je mladu ljubavnicu Mariju von Vetseru i posle toga izvršio samoubistvo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track