IZAZOV KOJI SE ISPLATI: Evo kako možete provesti dan bez ijednog potrošenog dinara!
Foto: Profimedia

POKUŠAJTE!

IZAZOV KOJI SE ISPLATI: Evo kako možete provesti dan bez ijednog potrošenog dinara!

Zanimljivosti -

Dan bez trošenja novca pravi je izazov, ali svakako se isplati. Pomoću njega lakše ćete moći odvojiti one stvari koje vam stvarno trebaju svaki dan od onih koje vam nisu potrebne. Isto tako, pomoći će vam pri kontrolisanju impulsivnosti.

7 SMERNICA KOJE ĆE VAM OLAKŠATI DAN BEZ TROŠENJA NOVCA

1. Planiranje je važno

Nakon što se odlučite na ovaj potez, odmah se odlučite i na sam datum kada to želite provesti. Jedan dan u vikendu blaža je opcija i dobar početak jer ste kući, dok je radni dan odličan izbor za one koji se odmah žele suočiti s većim izazovom.

foto: Profimedia

2. Budite sami sebi konkurencija

Reč je o ličnom izazovu, što znači da ste sami sebi jedina konkurencija. Ako obećate sebi da ćete provesti 24 sata bez stvaranja ikakvog finansijskog troška, onda ćete se sigurno potruditi to i napraviti. Dokažite sami sebi da to možete.

3. Imajte cilj na umu

To je uvek dobra motivacija, pogotovo ako ćete raditi ovaj izazov često. Tako možete štedeti za putovanje, godišnji odmor, za renoviranje vašeg doma ili da poboljšate stanje na računu. U svakom slučaju, na kraju izazova čekaće vas vredna nagrada.

foto: Profimedia

4. Preispitujte svaku odluku o potrošnji

Kupovina koja se čini neznatnom zapravo to i nije, jer takve se kupovine znaju zaređati i onda njihov iznos vrlo brzo postane visok, pogotovo kada je reč o kupovini namirnica. Zato uvek proverite koja opcija je najisplativija.

5. Iskoristite ono što već imate

Ranije isplanirajte svoje obroke za taj dan te iskoristite samo one namirnice koje već imate u svojoj kuhinji. Takođe, isti princip važi i za garderobu. Umesto kupovine nove odeće zavirite u ormar i odaberite one komade koje niste već dugo nosili. Na ovaj način testiraćete i sopstvenu snalažljivost.

foto: Profimedia

6. Zabavite se i isplanirajte svoje vreme

Ako se želite videti s prijateljicom, pozovite je kod sebe na kafu. Tako ćete izbeći odlazak u kafić i trošenje novca. Ne mora svaki izlazak iz kuće biti trošak. Vožnja biciklom ili šetnja parkom odlične su i besplatne opcije. Vreme u kući brže prolazi ako se odlučite na gledanje filma, čitanje knjige ili na spremanje kuće.

7. Podsetite se da ovo neće zauvek trajati

Ovaj izazov traje 24 sata, što znači da ima rok trajanja i da ga nećete morati zauvek raditi. Setite se toga upravo onda kada vam u nekom trenutku postane teško. Ako vam se ovaj izazov svideo, onda vam može postati i korisna navika kojoj se za početak možete posvetiti nekoliko puta mesečno.

Stvarno je reč o odličnom eksperimentu koji možete ponoviti kad god želite i zbog kog ćete verojatno više pažnje posvetiti novcu i načinu na koji ga trošite.

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track