Najnovije vesti

BUDITE PRISTOJNI: Bonton u vreme prehlada!
Foto: Shutterstock

KIJATI I DUVATI NOS MOŽETE I NA UČTIV NAČIN

BUDITE PRISTOJNI: Bonton u vreme prehlada!

Zanimljivosti

Kada duvate nos, najbolje bi bilo da napustite prostoriju i odete do toaleta. Ukoliko to nije moguće, okrenite ostalima leđa

Kada ste bolesni, to svi znaju, čuju i vide - jer kijate, kašljete, curi vam nos. Ove zvuke ne možete potpuno da izbegnete - ali možete da se potrudite da ljudima pored vas to bude prihvatljivo. Saznajte šta je po bontonu dozvoljeno, a šta se ne odobrava u periodu prehlada


Kada duvate nos

 

Koristite papirne maramice - i to samo jedanput. Kada duvate nos, najbolje bi bilo da napustite prostoriju i odete do toaleta. Ukoliko to nije moguće, okrenite ostalima leđa.


Ako mnogo kijate

 

Ako vas nos mnogo golica, kinite u unutrašnji deo lakta. Ili levom rukom prekrijte usta i nos i nakon toga obavezno operite ruke. I još nešto: kada neko kine, prisutne osobe mu kažu „nazdravlje“.

 

foto: Profimedia

Muči vas gadan kašalj?

 

Ista pravila ponašanja važe i kod kijanja i kod kašljanja. Dakle, izađite iz prostorije ili se bar okrenite, levu šaku ili ruku stavite ispred usta. Kod dužih i jačih napada kašlja najbolje je da izađete iz prostorije.


Da li da se rukujete kada ste prehlađeni?

 

Bacili i bakterije lete na sve strane, a vi ih delimično zadržavate rukama. Zato je bolje da izbegavate rukovanje iako je to nepristojno, uz objašnjenje o čemu je reč.


Obavezno redovno perite ruke!

 

foto: Profimedia

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Soda bikarbona kao lek protiv prehlade: Pobedite grip u samo 3 koraka

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...