OVA PORODICA IMA SUPER MOĆ: Ne osećaju bol kada se povrede, a evo zašto je to tako! Zaprepastiće vas!
Foto: Print Skrin FB

fenomen

OVA PORODICA IMA SUPER MOĆ: Ne osećaju bol kada se povrede, a evo zašto je to tako! Zaprepastiće vas!

Zanimljivosti -

Naučnici su pronašli italijansku porodicu čiji članovi ne osećaju bol - pa čak ni kada su ozbiljno povređeni, i sada se nadaju da bi ona mogla da čuva ključ za nove tretmane za osobe koje pate od hroničnog bola.

Članovi italijanske porodice Marsili, verovali ili ne, poseduju super moć zahvaljujući retkoj genetskoj mutaciji koja seže 3 generacije u prošlost. I pored toga, oni vode normalan svakodnevni život.

"Proveli smo nekoliko godina pokušavajući da identifikujemo gen koji je uzrok ovoga, a ovaj poremećaj bi mogao da bude povezan samo sa članovima porodice u Italiji", kaže molekularni biolog Džejms Koks sa Univerziteta u Londonu.

Zahvaljujući njoj, oni gotovo da ne osećaju nikakav bol kada se opeku ili polome kost i zbog toga se često dešava da nisu ni svesni da su povređeni.

foto: Fejsbuk Printskrin

Ponekad se desi da osete bol kada se polomi neki deo tela, ali on vrlo brzo nestaje. Padesetdvogodišnja Leticija je na skijanju polomila rame, ali je onda nastavila da skija ostatak dana i posle se odvezla kući. Tek sledećeg dana je otišla kod doktora, priča Koks.

Ova promena na genima kod porodice Marsili locirana je u genu pod nazivom ZFHX2. Iako još nije potpuno poznato kako ova mutacija funkcioniše, tim pretpostavlja da ta mutacija remeti način na koji ZFHX2 reguliše druge gene koji su zaduženi da šalju signale za bol.

Međutim, u pitanju nije potpuni blagoslov jer zbog neosetljivosti na bol ponekada ne mogu da budu svesni ozbiljnih medicinskih problema koji mogu da im ugroze život.

foto: Fejsbuk Printskrin

Ova mutacija im takođe onemogućava da registruju ekstremne temperature i zbog toga imaju veći rizik da se opeku ili registruju ledenu vodu.

Uprkos teškoćama koje za sobom povlači nedostatak osećaja za bol, Mersilijevi kažu da ne žele da ga osećaju kao drugi ljudi.

"Mi živimo sasvim normalno, možda bolje nego ostali svet, jer gotovo uopšte ne osećamo bol", kaže Leticija Marsili i dodaje da određeni osećaj ipak postoji, ali da on traje svega nekoliko sekundi.

(Kurir.rs/Sciencealert, Foto:Fejsbuk Print Skrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track