SLOVENAC U BEOGRAD DOŠAO KAO ŽENA: Srpski lekari mu ugradili polni organ i sad je konačno srećan! OVO JE NJEGOVA ISPOVEST!
Foto: profimedia

postao muškarac

SLOVENAC U BEOGRAD DOŠAO KAO ŽENA: Srpski lekari mu ugradili polni organ i sad je konačno srećan! OVO JE NJEGOVA ISPOVEST!

Zanimljivosti -

Jaša, student psihologije u Ljubljani, došao je u Beograd kao žena, a onda je nakon operacije promene pola postao muškarac. Prilikom operacije tim lekara je Jaši od njegovih delova tela, leđnog mišića, krvnih sudova i nerava, napravio penis. Sledeći korak su rekonstrukcija mokraćnog kanala i implantacija proteze. Jaša će, na kraju, moći da ima erekciju, orgazam...

"Još u ranom detinjstvu od lutaka su me više zanimali fudbal i kamioni, imao sam prijatelje, a ne prijateljice. Kad smo se igrali, ja sam u igri uvek želeo da promenim ime, da budem muško", kaže Slovenac Jaša, momak koji je u Beogradu promenio pol.

Ove srede bio mu je rođendan. Dvadeset i treći. Za Jašu poseban: "Ovo je moj prvi rođendan koji nisam pokušao da zaboravim. Sad konačno osećam sebe, sad sam konačno srećan", izgovara dok prof. dr Miroslav Lj. Đorđević seda pored njega, uzima ga za ruku pa zajedno stisnute šake njih dvojica dižu uvis.

"Još u ranom detinjstvu sam osetio da sam 'drugačiji'. Od lutaka su me više zanimali fudbal i kamioni, imao sam prijatelje, a ne prijateljice. Kad smo se igrali, ja sam u igri uvek želeo da promenim ime, da budem muško. U školi mi je bilo najteže. Ličio sam na dečaka, a drugi su znali da to nisam pa su me zezali. Pre četiri godine započeo sam tranziciju. Postupak je dugo trajao - od psihijatrijske procene, hormonske terapije, menjanja dokumenata... Iz malog sam mesta, ali sam na celom svom putu imao podršku okoline iznad očekivanja. Tata mi je bio velika potpora", kaže Jaša.

foto: profimedia

Na pitanje kako mu je majka reagovala, zaćutao je i pognuo glavu.

Hirurško odstranjivanje genitalija i "ugradnja" novog polnog organa poslednje su radnje u procesu tranzicije. Prvi korak je psihijatrijsko-psihološka procena i ona je veoma važna, jer stručnjaci tu treba da utvrde da li je osoba zaista spremna na tako važnu životnu odluku i da li postoji bojazan da će za neko vreme hteti da se "vrati nazad", u stari pol, kaže Dr Đorđević koji ga je operisao.

foto: profimedia

Napiju se pa se operišu Upravo zbog te dobre pripreme nije bilo slučajeva, naglašava, da je neko od njegovih pacijenata hteo da se vrati u stari pol, ali je zbog pogrešnog lečenja u inostranstvu on sedmoro pacijenata iz sveta "vratio nazad": "Ljudi odu na neku destinaciju, napiju se ili ko zna šta, pa se muškarci ujutro probude kao žene. I onda nastaje panika", slikovit je doktor.

Sledeći korak u pripremi za transformaciju je hormonska terapija. Muškarci uzimaju estrogen, žene testosteron. U toj fazi počinju da bivaju vidljive i fizičke promene na koži. Terapija se po pravilu uzima oko godine dana. Osobe koje i fizički žele da odstrane obeležja pola u kojem su rođene tada odlaze na operativni zahvat. Muškarci se kastriraju i formiraju im se stidne usne, a mogu da im se ugrade i silikonske grudi. Ženama se od klitorisa rekonstruiše penis, vade se jajovodi i materica, odstranjuju dojke.

Inače, operaciju promene pola u Beogradu ove godine prolazi jedanaestoro državljana Hrvatske; šest muškaraca su postali žene, a pet žena muškarci.

(Kurir.rs/b92, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: POLICAJAC LIKVIDIRAN NA ZADATKU! Ubica se posvađao sa familijom, pa potegao automatsku pušku na policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track