JOŠ NISTE OKITILI JELKU, POŽURITE! Evo šta kažu SRPSKI PSIHOLOZI! Imate jedan VAŽAN RAZLOG za to
Foto: Profimedia

NOVOGODIŠNJE ČAROLIJE

JOŠ NISTE OKITILI JELKU, POŽURITE! Evo šta kažu SRPSKI PSIHOLOZI! Imate jedan VAŽAN RAZLOG za to

Zanimljivosti -

Brojimo sitno do početka Nove - 2018. godine, a vi još niste okitili jelku i ukrasili dom.

Niste ni prvi, ni poslednji koji to nisu uradili i to vas ne dotiče ni malo, ili bar tako mislite. Psiholozi se ne bi složili sa vama. Naprotiv, oni kažu da ko kuću ukrasi ranije - duže je srećan.

Ipak, mnogi to ne znaju ili ne obraćaju pažnju usled nedostatka slobodnog vremena i drugačijeg tempa života, pa se sve češće dešava da čujete kako vam poznanici kažu: "Nisam stigao da okitim kuću, možda ću 31.." ili "Što bih kupovao jelku, nisam ni prošle godine, za koga..."

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da se porodične tradicije sve više gase, da se članovi porodice ne uključuju u zajedničke aktivnosti koje ih zbližavaju i da se međusobno emotivno udaljavaju. Naravno, kićenje jelke, kako kaže, nije uzrok udaljavanja već je posledica udaljavanja koje nastaje zbog delovanja brojnih drugih faktora koji pritiskaju savremene porodice.

- Jelke kite uglavnom one porodice koje imaju decu ili unuke zato što žele da deci prirede radost. Kada deca odrastu, mnogi odustaju od ovog rituala upravo zbog njegove nepraktičnosti - iglice koje otpadaju, jelka koja se suši, problemi sa odlaganjem osušene jelke... Svakako da utiču i drugi faktori kao što je odustajanje od ritualnog pakovanja i predavanja poklona. Ne treba zaboraviti ni da veliki broj ljudi siromašno živi i nema sredstava za aktivnosti koje nisu neophodne - kaže najpoznatiji srpski terapeut.

foto: AP/Ilustracija

Upravo u prazničnom kićenju je kako ističu psiholozi, lek protiv zimske depresije. Mnogi misle da je to celodnevna šetnja po tržnim centrima i šoping, ali kupovina nas usreći na svega nekoliko sati. Oni veruju da nas u svetu prepunom svakodnevnih trzavica i stresa na bezbrižne trenutke vraća pogled na spakovane novogodišnje ukrase u izlogu prodavnice, ili božićno drvce spremno da se ispod njega stave pokloni. Kad se bacite na uređenje stana, bilo da ukrase pravite sami, ili ih kupujete, to stvara utisak bezbrižnosti u domu, daje poseban osećan topline i pre same novogodišnje večeri.

Prema Milivojevićevim rečima, ukrašavanje doma je najpre bitno za čuvanje porodice na okupu i jačanje uzajamnosti.

foto: profimedia

- Kićenje jelke je porodični ritual koji okuplja porodicu oko zajedničkog zadatka: od nabavljanja jelke, kićenja, kupovanja poklona koji se stavljaju pod jelku, uživanja u Božićnoj ili Novogodišjnoj jelci, a zatim i "raskićenje" jelke i odlaganje poluosušene jelke. Ovaj porodični ritual doprinosi povezanosti članova porodice i posebno je važan za decu koja učestvuju u kićenju i koja se svake godine raduju poklonima koje će kada je jelka iskićena "doneti" Božić Bata ili Deda Mraz.

I psihoterapeut Ejmi Morin savetuje da se ukrašavanje radi sa prijateljima, kao specifičan vid druženja koji je sam po sebi već svečan i drugačiji.

Zato ne budite lenji, popravite raspoloženje i doživite prazničnu atmosferu. Osmeh na lice, ukrase u ruke i krenite. Ne može da vam bude gore od toga.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Telegraf/Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Jelka od papira i žice je apsolutni hit! Napravite je sami i videćete zašto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track