DA LI STE DANAS ISTA OSOBA? Svaka 7 godina života je PRESUDNA, evo ZAŠTO baš tada!
Foto: profimedia

reorija ličnog razvoja

DA LI STE DANAS ISTA OSOBA? Svaka 7 godina života je PRESUDNA, evo ZAŠTO baš tada!

Zanimljivosti -

Smisao i suština života su rast i razvoj, a tako su "podešeni" telo i um koji se prema teoriji antropozofa Rudolfa Stajnera razvijaju i menjaju svakih 7 godina.

Rudolf Stajner, austrijski filozof i učitelj antropozofije, razvio je teoriju ličnog razvoja čiji je smisao ostvarenje celovitosti, a koja se temelji na sedmogodišnjim ciklusima. Ti ciklusi imaju svoju poveznicu i u astrologiji.

Svakih sedam godina planeta Uran, koja simbolizuje revolucionarne promene i razvoj individualnosti, menja astrološki znak i tada često dolazi do krucijalnih promena u našim životima kao što su razvod, promena posla, preseljenje, prekid nekih odnosa i sl.

0-7 GODINA

Ovde je početak svega, stvaraju se temelji na kojima će se izgraditi naša struktura. Novorođenče u sebi već nosi potencijal inteligencije, kreativnosti i ličnosti. Tokom te rane faze najistaknutiji su instinkti gladi, potreba za ljubavlju, zaštitom i podrškom. Prva godina najvažnija je za razvoj moždanih ćelija, mozak deteta razvija se velikom brzinom. U prvom ciklusu prolazimo kroz proces učenja koji uključuje motoričke pokrete, govor, odnos prema sebi i našoj okolini. Usvajamo osnovna znanja o tome što je korisno, zabavno ili štetno.

Potpuno smo zavisni od osoba koje se brinu o nama. Ako u ovoj dobi izostane emocionalna podrška i briga, reč je o traumi koja se manifestuje u odrasloj dobi kada nas partner napušta ili se emocionalno distancira.

Mnogi osećaji straha, zavisnosti i nesigurnosti imaju koren u ovoj fazi životnog ciklusa.

foto: profimedia

7-14 GODINA

Dete počinje da otkriva koncepte i povezanost ideja i emocija. Evidentne su i velike fizičke promene. Reč je o ulasku u novu zrelost. Dete stvara sopstveni unutrašnji svet. To je svet junaka, opasnosti i žive mašte.

Kako timus izbledi, a polni organi počnu da se razvijaju, ličnost prelazi u turbulentni svet puberteta i adolescencije. Otkrivaju se zanimanja i aktivnosti kojima će se dete baviti u odrasloj dobi. Navike naučene u prvom ciklusu sada postaju deo karaktera deteta koje raste.

foto: profimedia

14 -21 GODINA

Postajemo svesniji sebe. Može se reći da razvijamo samosvest. Raspon emocionalnih interesa širi se u raznim smerovima, javlja se interes za muziku, umetnost, književnosti i ljude.

Ustanovljeno je da se u pubertetu razvija sposobnost razlikovanja suptilnih tonova boja i zvukova. Ovo je i vreme buđenja nezavisnosti i odvajanja od roditelja.

To je i vreme potrage za svrhom života, za nezavisnošću, realizacijom nekih izbora. Rađa se i svest o seksualnosti.

Budući da je to burno razdoblje života za većinu nas, verovatno će biti i vreme intenzivnih i nezaboravnih iskustava. Prisutne su velike promene, od fizičkih, emocionalnih, moralnih do kognitivnih. Često prolazimo i kroz iskustvo gubitka.

Svet bezbrižnog detinjstva bledi, a iskustva donose i prve značajnije emotivne rane. Partnere biramo zbog zadovoljenja ličnih potreba, negujemo romantični pogled na svet i nismo uvek svesni ko je nasuprot nas.

21-28 GODINA

Reč je o razdoblju u kojem mentalno i emocionalno ulazimo u odraslu dob. Počeli smo da gradimo temelje naše karijere i intimnih odnosa s nadom da će nam ostvarenja omogućiti poštovanje i ugled u svetu odraslih.

Želimo da nekome budemo nešto, a emocionalna zrelost podrazumeva da se ulaskom u vezu ne gubi sopstvena volja i nezavisnost. Postajemo svesni problema koji se javljaju u odnosu s drugima. Potreba za slobodom s jedne strane i želja za vezanošću s druge, mogu da stvore unutrašnji konflikt. U ovom razdoblju počinjeno da se suočavamo s problemima i bolom koje smo proživeli u najranijem detinjstvu, a to se najviše iskazuje u području intimnih odnosa, življenja partnerske uloge i načina na koji rešavamo probleme. Ako sada ne detektujemo neke svoje rane i unutrašnje konflikte, to suočavanje će biti mnogo direktnije u ciklusima koji dolaze.

foto: Profimedia

28-35 GODINA

Kako godine prolaze, promene postaju sve suptilnije. U ovom ciklusu kreativni procesi uma su najaktivniji. Istraživači svoje najveće izume ostvaruju upravo u ovim godinama. Centri mozga na vrhuncu su svoje efikasnosti približno oko trideset i pete godine života.

Većina velikih verskih učitelja i umetnika došli su do velikih spoznaja i ostvarenja upravo tokom ovog ciklusa. Sada više proučavamo sebe i emocionalne uticaje koji su oblikovali našu ličnost.

Rađa se želja da s drugima podelimo sve ono što smo do sada stekli i naučili. Procenjujemo rezultate dosadašnjih ostvarenja. Naši odnosi, karijera, usvojene navike i način interakcije s drugima, sve je to podvrgnuto posmatranju, reviziji i promenama.

42-49 GODINA

U ovom ciklusu dolazi do velikih promena. Sažimamo dosadašnje životno iskustvo, stvaraju se novi ideali i pokušavamo da pronađemo smer u životu. U ovom razdoblju često je izvestan jak nemir. Zanemareni aspekti života i sopstvene ličnosti pozivaju nas na prepoznavanje. Prati nas osećaj da smo došli do sredine života, nakon čega sledi pad. Menjamo partnera, životne smernice, prioritete, doživljavamo i velike lične promene koje su započele u prethodnom ciklusu.

Mnogi čak i u ovoj dobi još su uvek na nivou emocionalne zrelosti deteta, osećaju strah od napuštanja, ljubomoru i posesivnost. U ovom razdoblju česti su razvodi.

foto: profimedia

49-56 GODINA

U ovom ciklusu slede fizičke promene koje nas vode prema mentalnim ili duhovnim vrhuncima. Svi nerešeni unutarnji konflikti ili traume iz detinjstva nesumnjivo će se naći na listi naših zadataka, a problemi će biti najvidljiviji kroz izazove s kojima se susrećemo u profesionalnom ili ljubavnom životu. Sada moramo da naučimo da živimo sa sobom na novi način.

Ovo je vreme duhovnog preispitivanja i revizije naše životne svrhe. Ako nismo shvatili ko smo do ove faze i ostvarili naše ciljeve, tada će depresija, ćudljivost i unutarnja previranja uticati na naš život i naše snove.

56-63 GODINA

Ovo je razdoblje unutrašnjeg mira i prihvatanja. U miru smo sa samim sobom i prihvatamo gde smo i šta smo postigli. Obično životna situacija počinje da se menja u ovoj fazi. Započeta je velika promena, kako u smislu našeg spoljnog izražaja, tako i u načinu kako se osećamo u bliskim odnosima i ophodimo prema bližnjima. De problema sastoji se u tome da smo veći de života živeli kao mlada osoba, a taj način nošenja sa životom je sada teško napustiti, ali i nužno jer nas telo usporava.

63-70 GODINA

Sada imamo dublje prihvatanje i razumevanje ljudi u našem životu. Uviđamo i prihvatamo razlike između nas i drugih.

Čini se kao da stojimo na velikoj raskrsnici. Kuda sada želimo da krenemo?

Ako tokom svog života niste radili na rešavanju poteškoća, slabosti ili bola koji žive u vama, tada ovo razdoblje može dovesti do velike konfuzije i susreta s sopstvenim senkama s kojima se dosad niste suočili.

foto: profimedia

70-77 GODINA

Sve je manje spoljnih pritisaka i lakše se doseže novi nivo zrelosti. Ako rešite probleme sa kojima ste se susreli u prethodnom ciklusu, javlja se nova svest o suptilnim stranama života i menja se odnos s onima koje volite.

77-84 GODINA

Tokom tri prethodna razdoblja razvila se nova srž. Događa se sinteza proživljenog. Ako ste se razvijali kroz samospoznaju u stanju ste da vidite kako je vaš sadašnji život kontinuum duge prošlosti u kojoj su pohranjena životna iskustva naših predaka a koja su uticala i na naš život. Iz ovog novog ‘ja’, proširene percepcije života stiče se mudrost.

foto: profimedia

(Kurir.rs/24.hr, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track