(VIDEO) NAJSTARIJA MAČKA NA SVETU ŽIVI U SRBIJI: Ovo je Kika i ima čak 31 godinu!
Foto: Printscreen RTS

REKORDER

(VIDEO) NAJSTARIJA MAČKA NA SVETU ŽIVI U SRBIJI: Ovo je Kika i ima čak 31 godinu!

Zanimljivosti -

Voli da se mazi i odmara. Ne može sama da jede, a i slabije vidi i čuje. Osim toga, malo je i temperamentna. Mada to i nije toliko čudno za mačku Kiku, kada se ima u vidu da ima 30 godina!

Mačka Kika Đokić rođena je 1987. godine. U ovoj poznoj dobi voli da se mazi ili odmara gotovo nepomično, kao da meditira. Zube nema već desetak godina pa je vlasnica hrani iz ruke. Loše vidi i slabo čuje. Zna i da se naljuti.

foto: Printscreen RTS

Uostalom, kao i svaka starica. ali njena vlasnica kaže, da je uvek bila posebna.

„Kika je znala da prstićem zakači granu i da stavi u usta. Znala je kad tuđe, od neke druge mačke malo mače plače da ode da ga smiri kao baka, da ga podoji, uteši. Znala je da posmatra dok druge mačke jedu da se ne približava hrani. Verovatno je smatrala da ona kao baka njih treba da zaštiti da oni budu obezbeđeni“, kaže vlasnica i nastavnica u penziji Branka Đokić.

Prema podacima na internetu koje je pronašao Brankin rođak Stefan. Mačka Kika koja živi u Velikom Gradištu je najstarija živa mačka na svetu. Najstarija upisana u Ginisovu knjigu rekorda ima tek 26. A najstarija ikada imala je 39.

foto: Printscreen RTS

„Mačje godine se računaju tako što prva kreće sa četrnaest, druge godine puno deset, treće osam i taj broj se polako smanjuje. Pošto Kika ima 30 godina, to bi u ljudskim godinama bilo preko 150“, ističe Stefan Đorđević, Brankin rođak iz Velikog Gradišta.

Kika ima i trinaestogodišnju ćerku Seku. Branka Đokić ih je nasledila od svoje majke. Branka tvrdi da su njene mačke imale sve uslove kao i bilo koja druga. Ali tajna dugovečnosti ovih mačaka je bezuslovnu ljubav.

Inače, najstarija mačka na svetu je Lusi, koja je doživela 39 godina, ali je preminula 2011. godine, a svoj dugi životni vek provela je u Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVA MAČKA SAMA TRAŽI OD GAZDE DA JE OBUČE! A kako se tek pravi važna kad joj stavi kapu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track