SIMBOL GRADA I DEO TRADICIJE: Top 10 najpopularnijih svetskih pića!
Foto: Profimedia

PREPOZNATLJIVOST

SIMBOL GRADA I DEO TRADICIJE: Top 10 najpopularnijih svetskih pića!

Zanimljivosti -

Statistika otkriva, šta se to pije u određenim delovima sveta. Naime, svaki grad na svetu ima "svoje" piće. Za neke od ovih gradova, prepoznatljivo piće predstavlja pravi deo tradicije i jedan od simbola grada.

Kada se pripremate za posetu određenom gradu, organizujete vreme kako biste posetili sve turističke atrakcije tog mesta. Pored raznih kulturnih i istorijskih znamenitosti, vrlo je bitno "osetiti" grad i njegovu kulturu kroz nacionalnu kuhinju i kroz pića koja ga karakterišu.

foto: Profimedia

Sake u Tokiju

Ukoliko želite da probate sake, najbolje je da to uradite u samom centru, u Tokiju. Sake ima bogatu kulturnu istoriju, jer Japanci imaju veoma dugu tradiciju u pravljenju ovog napitka od fermentisanog pirinča. Napitak od pirinča ispija se iz tradicionalne keramičke šolje- ochoko.

foto: Profimedia

Kraft kokteli u Vašingtonu

U Vašingtonu se nalazi Columbia Room, bar u kojem se služe stari domaći kokteli u vintidž staklenim čašama. Atmosfera i ispijanje koktela poslaće vas na put kroz vreme, odnosno u prošlost i eru prohibicije u Americi. Kraft kokteli veoma su popularni u Americi.

foto: Profimedia

Tradicionalno bavarsko u Minhenu

Minhen je poznat širom svet po tradicionalnom festivalu piva, po Oktoberfestu. Festival se održava 184 godine, u cilju proslavljanja nemačke kulture, tradicije i piva. Ne morate da čekate oktobar, u Minhenu možete probati i uživati u odličnom pivu, u bilo koje doba. Najpoznatija pivska hala u Minhenu, Hofbrojhaus, osnovana je 1589. godine.

foto: Profimedia

Vino u Buenos Airesu

Jedan od najboljih svetskih proizvođača i izvoznika vina je Argentina. U glavnom gradu, Buenos Airesu, nalazi se poznati Gran Bar Danzon, gde možete izabrati čašu vina između 300 ponuđenih u njihovoj karti pića. Na raspolaganju su vam i saveti eksperta.

foto: profimedia

Idealni cider u Nelsonu

Grad Nelson na Novom Zelandu predstavlja idealnu destinaciju za ljubitelje cidera. U pitanju je dom prvog Cider festivala koji se održava na Novom Zelandu, kada se ljudi širom sveta okupljaju da proslave njegov fantastičan ukus, ispijajući ga.

foto: Profimedia

Tekila u Meksiku

Kada neko pomene tekilu, pomislite na toplu meksičku klimu, gitaru, sombrero, pa i na marijačije. Zato što je Meksiko dom tekile. Meksiko Siti poznat je, između ostalog i po dva T – tekili i takosima. Ovaj napitak pravi se 100 posto od biljke agava. Salon Tenampa, više od 90 godina posećuju turisiti, kako bi uživali u savršenoj tekili i zvuku marijačija. Pravilo tekile: brže ispijanje, duže uživanje.

foto: Profimedia

Viski u Dablinu

Dablin, u kojem se ogleda pravo irsko nasleđe, predstavlja grad viskija. Ukoliko želite da probate pravi viski, onda je Dablin destinacija za vas.

foto: Profimedia

Martini u Londonu

Martini je svetski populrano piće, a u pitanju je i omiljeno piće čuvenog agenta 007. Popiti martini u Londonu, znači postati deo njega. Naime, London i martini imaju dugu zajedničku storiju. Od 1740. godine, postoje kafići u kojima se ispijao martini. Ukoliko želite da proširte svoje znanje o ovom napitku, najbolje je da posetite Džinstitutu.

foto: Profimedia

Vodka u Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu postoje razni lokali, za svakog po nešto, pa tako možete uživati u raznim ukusima originalne ruske vodke. Preporučuje se koktel s vodkom, koji predstavlja kombinaciju brusnice, soka od jabuke, vodku, liker od jagode i pelinkovac.

foto: Profimedia

Prvi koktel u Nju Orleansu

Ako je verovati pričama, prvi američki koktel Sazerac, napravljen je u Nju Orleansu. Antoan Pejšo je 1838. godine napravio kombinaciju brendija i pelinkovca, i tako dobio novi napitak. Danas postoji nekoliko varijacija ovog koktela koje uključuju kombinaciju džina, vina, brendija od kruške i pelinkovac.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Edukacija, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track