OD SELA DO SELA JE DRUGAČIJE, ALI SRPSKI OBIČAJI SU ISTI, MLADOŽENJA I NJEGOVI MORAJU DA SE OTVORE ZA SVADBU: EVO koliko   treba da se ISPRSE za veselje!
Foto: Profimedia

TRADICIJA

OD SELA DO SELA JE DRUGAČIJE, ALI SRPSKI OBIČAJI SU ISTI, MLADOŽENJA I NJEGOVI MORAJU DA SE OTVORE ZA SVADBU: EVO koliko treba da se ISPRSE za veselje!

Zanimljivosti -

Nakon godinu dana braka sa poznatom pevačicom Natašom Bekvalac, sa kojom je dobio i ćerku, Luka Lazukić je uz tužbu za razvod priložio i račune kao dokaz da je plaćao hranu i piće u restoranima, da je kupio uređaj za elektronsku naplatu putarine i avio-karte do Atine, a tvrdi da je uložio u njen stan i salaš. Luka traži da mu Nataša vrati svaki dinar koji je potrošio dok su živeli u njenom stanu. Za početak, on se uselio kod Nate i Hane.

foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić

Ovom prilikom izdvojili smo sve "troškove" koje jedan mladoženja i njegova porodica moraju da podnesu, i koliko moraju da se "isprse" tokom svadbe u Srbiji.

VERIDBA

Običaj je da mladu na veridbi budući svekar i svekrva daruju zlatnom ogrlicom i narukvicom, a verenik vereničkim prstenom.

foto: Profimedia

KUPOVINA PRSTENA

Verenički prsten kupuj mladoženja, dok burme za mladence kupuje, po običaju, mladoženjin kum. Međutim, u skorije vreme sve je češća situacija u kojoj mladoženja na sebe preuzima sve troškove.

foto: Profimedia

OTKUP MLADE

Uglavnom se mladin brat prihvati prodaje, a dever, mladoženjin rođeni brat, kupovine devojke. Neretko se dešavalo da pri ovom običaju „sevaju varnice“, da se provaljuju vrata – bratu je sve malo što dever nudi , a deveru je opet puno što brat traži.

KO ŠTA KUPUJE

Pošto mlada dolazi u novi dom, mladoženjina familija joj kupuje svu odeću za venčanje – venčanicu svekrva, prsten, cipele, tašnu, veo i rukavice kupuje dever, starojko burmu nevesti, a kum burmu mladoženji.

foto: Profimedia

DUKAT U ČAŠI

Na pojedinim seoskim svadbama i dalje se poštuje običaj po kome mladoženina majka stavlja dukat u čašu iz koje, potom, mlada pije vino. Kada ispije, ostaju joj čaša i dukat za sreću

POPIS POKLONA

Kako se svadbeni pokloni ne bi pamtili oni se ponegde, uglavnom van grada, zapisuju.

Običaj je da ujak, stric ili blizak rod mladoženje popiše u jednu knjigu sve poklone svatova. Negde ih čitaju naglas da bi se hvalili, ali obično se to radi da bi se znalo ko je koliko dao i kome kakav poklon treba vratiti na nekim budućim svadbama.

foto: Profimedia

NOVAC U KOVERTI

Količina novca koja se daruje mladencima je individualna. Pored porodičnog reciprociteta, gleda se koliko su mladenci potrošili na svadbu, i da im nešto preko toga ostane. Na primer, četvoročlana porodica daje 200 evra. Mladenci uglavnom pokriju troškove i ostane im za - medeni vikend! U svakom slučaju i mladencima i svatovima je s kovertom lakše.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track