Najnovije vesti

BRAT BLIZANAC ČUDOVIŠTA IZ LOH NESA NAĐEN NA DRUGOM KRAJU SVETA! Naučnici pronašli dokaz da je ovo ČUDO nekad plivalo OKEANIMA! (VIDEO)
Foto: Printskrin

nećete verovati

BRAT BLIZANAC ČUDOVIŠTA IZ LOH NESA NAĐEN NA DRUGOM KRAJU SVETA! Naučnici pronašli dokaz da je ovo ČUDO nekad plivalo OKEANIMA! (VIDEO)

Zanimljivosti

Izgubljeni brat blizanac čudovišta iz Loh Nesa pronađen je na sasvim drugom kraju sveta.

Na ostrvu Sejmor, na Antarktiku, paleontolozi su otkrili fosilne ostatke ogromnog morskog reptila, od njuške do repa dugačkog 11 metara.

Pretpostavlja se da je bio težak 15 tona, kao i da je živeo pre nekoliko miliona godina.

foto: Printskrin

U pitanju je, najverovatnije, elasmosaurus (podvrsta pleziosaurusa - velikog morskog gmizavca mesoždera koji je živeo pre oko 200 miliona godina), za koga se zna da je živeo u Severnoj Americi u periodu krede, pre oko 70 do 93 miliona godina.

Naučnici ističu da je ovo dugo očekivani dokaz da je to biće nekada plivalo okeanima.

"Godinama je to bila misterija. Uopšte nismo znali da li su u pitanju elasmosaurusi. To je bila neka neobična vrsta pleziosaurusa, za koju niko nije znao", rekao je Hoze o'Gorman iz Nacionalnog saveta za naučna i tehnička istraživanja Argentine za Nešenal džiografik.

Fosilni ostaci životinja iz perioda krede i ranije su pronalaženi na Antarktiku, ali je ovaj jedan od najkompletnijih do sada. Inače, ogromni fosil je prvi put primećen 1989. godine, ali tadašnja ekspedicija nije raspolagala resursima da ga iskopa.

Naučnici su, potom, još tri puta, 2005, 2012. i 2017. godine odlazili na Antarktik i vršili iskopavanja, kako bi izvukli fosilne ostatke teške ukupno 800 kilograma. Fosilizovane kosti još se sakupljaju.

Kurir.rs/Foto: Printskrin

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...