DANAC JE SA 27 GODINA BIO U SVAKOJ DRŽAVI NA SVETU! Posetio je i SRBIJU, šetao Beogradom, a ono što je prvo shvatio o Srbima ga je ZAPREPASTILO (VIDEO)
Foto: Pritnscreen/Facebook

Henrik kreće u novu avanturu

DANAC JE SA 27 GODINA BIO U SVAKOJ DRŽAVI NA SVETU! Posetio je i SRBIJU, šetao Beogradom, a ono što je prvo shvatio o Srbima ga je ZAPREPASTILO (VIDEO)

Zanimljivosti -

Danac Henrik Jepesen ima 31 godinu, a već je posetio svaku državu na svetu. Sada ima još ambiciozniji plan. Jepesen, koji je sa 27 godina postao najmlađi čovek koji je kročio u svaku državu, između ostalog, otkrio je i gde je imao najlepša, a gde najlošija iskustva i kako se proveo u Srbiji.

Kada ste odlučili da sebi postavite za cilj da posetite svaku zemlju na svetu?

Kada sam posetio skoro 100 zemalja, odlučio sam da probam da posetim svaku državu. Putovanje je za mene bilo proces, u toku kojeg sam se u početku plašio da putujem čak i na bezbedna mesta, ali što sam više putovao, to sam se više navikavao i postajalo mi je opuštenije i da putujem u takozvana "opasna mesta".

Kako ste finansirali svoja prva putovanja?

Tražio sam jeftinije letove i karte. Jedno od prvih putovanja mi je bilo u Egipat preko posebne ponude kada sam imao 17 godina.

Koja je zemlja koju ste prvo posetili?

Mislim da je to bila Nemačka, ali tada sam bio veoma mali, pa se ne sećam. Prva zemlja u koju sam išao sam je bio Egipat i sve mi je bilo interesantno i tako različito od Evrope.

Da li ste imali predrasude o nekim zemljama i da li ste promenili mišljenje o njima nakon posete?

Da, za mnoge zemlje nisam očekivao da će mi se mnogo svideti, ali jesu. Na primer, Ruanda je poznata po genocidu iz 1994. godine i ja jednostavno nisam očekivao da će biti tako divna zemlja sa zapanjujućom prirodom, prijateljski nastrojenim ljudima, odličnom infrastrukturom po afričkim standardima i da je to trenutno veoma bezebdna zemlja u ovom trenutku.

Posetili ste i Srbiju, možete li da nam kažete nešto o tom putovanju?

Posetio sam Srbiju 2010. godine ali sam bio samo u Beogradu. Dopao mi se hotel i sećam se da sam mnogo šetao po gradu koji je bio veoma prijatan i sa veoma prijateljski nastrojenim ljudima. Planiram da se vratim u Srbiju i obiđem neke njene regione, a možda i da ponovo posetim Beograd. Želim da posetim sve regione koje nisam dosad.

Kako ste se osećali nakon što ste ostvarili cilj da posetite svaku zemlju na svetu?

Dobro sam se osećao, ali nisam bio zadovoljan svojim putovanjima. Moram da vidim mnogo više. Zato mi se dopada izazov "NomadManija" da posetim svih 1.281 regiona na svetu i radujem se tome što ću iskusiti i više Srbije.

Da, ali sam opušten zbog toga. Važan je tajming kada se negde putuje. Ako postoji rat ili nestabilnost, bolje je sačekati da situacija bude bolja. Isto važi i za viznu politiku, sada se neke od zemalja Centralne Azije mogu posetiti bez dobijanja vize u ambasadi unapred, tako da je sada pravi trenutak da posetite te zemlje u ovom trenutku, jer bi to moglo da bude otežano u budućnosti. Moram da posetim mnogo delova Rusije i pročitao sam pre neki dan da bi mogli da uvedu e-vizu 2021. godine, tako da ću malo sačekati sa Rusiju. Ne živim u Kopenhagenu i dobijanje viza u ambasadama je dugotrajno i skupo.

Koji je Vaš savet za ljude koji žele da budu svetski putnici poput vas?

Za transport možete da koristite niskobudžetne aviokompanije i autobuse. Na bezbednim ostrvima možete da stopirate, naročito ako je jedina druga opcija taksi. Ako želite da na putovanjima provedete više od 2.500 dana, onda je najbolje da ne jedete često u restoranima, već da kupujete hranu u supermarketima i da se fokusirate na stvari koje možete da radite besplatno, a ne na skupe izlete. Možete da šetate po gradovima i da uživate u svemu što je besplatno. Jedna od mojih omiljenih stvari na putovanjima jeste da fotografišem stare zgrade, a naročito zamkove.

Fantastic Trip to Portugal I can't remember how many times I have been to Portugal, but it is one of my favourite countries in Europe. The people, the climate, the things to see, the things to do and the affordability are the main reasons why I keep coming back. This time I started off exploring the two UNESCO World Heritage Sites towns of Elvas and Evora. Both highly recommended and possible to explore by foot. In Evora I walked from the centre on some dark roads in the evening to reach Convento do Espinheiro, Historic Hotel & Spa - Évora, where I had a great experience. It's an exceptional hotel and one of the bests I have stayed in Europe. I then went on a cheap Ryanair flight (less than 15 euros) to Terceira in the Azores where I saw a lot after the tourist board helped me out with a rental car. The World Heritage Site-town of Angra, the volcanic phenomenon of Algar do Carvão, and fantastic viewpoints like Monte Brasil and Serra do CumeIn Porto to name a few recommendations. After Terceira, I had two nights at Infante Sagres, a beautiful hotel with an excellent location, in the second biggest city, Portugal, that I have visited a few times before. I finished Portugal with a visit to Douro Valley (photo) and the fantastic Six Senses Douro Valley which is surely one of the best hotels I have stayed in Europe. I then travelled to Guimarães, Braga and a had night at a nice country hotel called Carmo's Boutique Hotel, where I stayed in a heated tent. A quite unique experience for me. I then travelled near the border and walked across a bridge into Spain.

Објава коју дели Henrik Jeppesen (@beyondeverycountry) дана

Kurir.rs/Blic/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track