PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI I MONASI UVEK NOSE BRADE, A MALO KO ZNA ZAŠTO: Važno pravilo u našoj crkvi im to NALAŽE, a ono je vezano za dugu TRADICIJU!
Foto: Profimedia

MOŽDA NISTE ZNALI

PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI I MONASI UVEK NOSE BRADE, A MALO KO ZNA ZAŠTO: Važno pravilo u našoj crkvi im to NALAŽE, a ono je vezano za dugu TRADICIJU!

Zanimljivosti -

Dok katolički sveštenici retko nose bradu, ona je neka vrsta zaštitnog znaka njihovih kolega sa Istoka.

Brada koju nose sveštenici i monasi pravoslavnih crkava neodvojivi je deo njihovog crkvenog identiteta i ima dugu tradiciju.

foto: Profimedia

U starozavetnoj knjizi Levit postoji scena u kojoj Mojsije miropomaže glavu svog brata Arona ustanovljavajući na taj način službu sveštenstva.

Miro se slivalo Aronu niz bradu, a brada koju današnji sveštenici nose je simbol ovog obreda.

Sličan simbol predstavlja i epitrajilj, dugačko platno koje stoji oko vrata i spušta se skoro do stopala i bez kojeg sveštena lica ne mogu da vrše službu – krštenja, opela, ispovedanja.

Osim ovoga, stari crkveni spisi kazuju i da je brada ukras muškarca i simbol muškosti. Njeno brijanje predstavlja sramoćenje čoveka.

U 3. knjizi Mojsijevoj stoji: "Ne strižite kose svoje uokrug, ni grdite brade svoje", čime se sveštenim licima faktički zabranjuje da se briju.

Po predanju, bradu je nosio Isus Hrist, kao i svi njegovi apostoli.

Slično, sveštena lica Srpske pravoslavne crkve, kažu običaji, trebalo bi da nose "pune" brade, bez estetskih oblikovanja i sređivanja koja prate današnje modne trendove.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Srbija Danas, Istorijski zabavnik/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja