Najnovije vesti

NIKOLA VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJE MUŠKO IME! Tako je u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori: Novi pobednik ima SAMO 4 SLOVA!
Foto: Profimedia

saznajemo

NIKOLA VIŠE NIJE NAJPOPULARNIJE MUŠKO IME! Tako je u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori: Novi pobednik ima SAMO 4 SLOVA!

Zanimljivosti

Poslednje dve decenije ime Nikola bilo je najpopularnije na našim prostorima, međutim, sada su se stvari već malo izmenile. U Srbiji, Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori, ime koje se najčešće daje dečacima je Luka, a nalazi se i među deset najpopularnijih i u Sloveniji. Kako se dalje navodi, među deset omiljenih imena u Beogradu, Zagrebu i Podgorici nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dečaci, odnosno Sara i Petra kad je reč o devojčicama.

Zanimljivo je da se imena hrišćanskih apostola Mateje i Marka nalaze na vrhu najpopularnijih imena i u Beogradu i u Zagrebu. Pored njih, veliki broj novorođenih dečaka u Hrvatskoj nosi hrišćanska imena kao što su David, Jakov, Petar i Ivan, dok Srbi svojim sinovima najčešće daju imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola.

Na tronu popularnosti i dalje suvereno vlada ime Luka, za njim slede Stefan, Lazar, Filip, Vuk i Nikola. U Crnoj Gori su prošle godine pet najpopularnijih muških imena bili Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

Sa druge strane, u Zagrebu, Beogradu i Podgorici Sofija, Sara i Petra spadaju među deset omiljenih imena za devojčice, a onima koji vole da razmišljaju globalno biće zanimljiv podatak da je ime Sofija najpopularnije žensko ime na svetu. Najveći broj devojčica koji je prošle godine iznesen iz porodilišta u Sloveniji zove se Marija, Ana, Mojca, Maja, Irena i Nina, dok su najpopularnija imena za dečake - Franc, Janez, Marko, Andrej, Ivan i Luka.

Slovenci svojim naslednicima rado daju tzv. palindrom imena, to jest imena koja se isto čitaju s leva na desno i obrnuto. Tako se među popularnim ženskim imenima nalaze Ava, Ana i Aja, dok se dečaci sve više odazivaju na imena Oto, Neven i Tit. Iako je Novak prezime koje ubedljivo najveći broj Slovenaca nosi, palindromi su česti i među prezimenima - Celec, Rakar, Rener, Kek, Kuk i Tot.

Zanimljiv podatak je da je u Sloveniji najveću broj brakova sklopljen 25. maja , koji se u SFRJ proslavljao kao Dan mladosti.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini jesu Amar i Luka - u Federaciji BiH po zastupljenosti slede Tarik i Vedad, dok su u Republici Srpskoj najčešća muška imena Stefan i Nikola. Kada je reč o imenima za devojčice, u Federaciji Bih najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna, dok su u RS imena Marija, Milica i Ana. Rezultati popisa stanovništva u 2011. godini u Crnoj Gori pokazuju da su najčešća ženska imena Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.

Najčešća muška imena u Makedoniji su Aleksandar, Zoran i Nikola, a ženska - Marija, Biljana i Elena. Najveći broj muške dece koji je prošle godine rođen na Kosovu zove se Amar i Ajan, a ćerke Alea i Ajla.

Komentarišući činjenicu da bi mali doprinos međunaronom poverenju mogao da učini baš neki Luka, s obzorom na to da je to trenutno napopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Gordana Bjelobrk, šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, kaže da je to još jedna potvrda teze da su narodi bivše Jugoslavije bliskiji nego što to na prvi pogled izgleda.

"Veliki broj dece u zemljama bivše SFRJ nosi ime Luka da bi to moglo da predstavlja statističku slučajnost. Mi pripadamo jedinstvenom kultrnom krugu i zbog toga veliki broj dece nosi ista ili slična imena. Gotovo u svim zemljama vlada moda da se devojčicama daju kratka imena, koja po formi podsećaju na nadimke, a dečacima tradicionalna imena", rekla je sagovornica domaćim medijima. 

Beograđani daju deci po dva imena

Pogled u publikaciji Republičkog zavoda za statistiku "Najčešća imena i prezimena" govori da su Dragan i Milica imena koja su se najčešće davala deci u Srbiji u poslednjih pola veka, da bi od 1991.do 2011. godine Nikola i Milica stekli status kultnih imena.

foto: Profimedia

Kurir.rs, M.G/Politika/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...