KRIVILI SU GA ZA SVE I SVAŠTA, PA I ZA VUKODLAKE I LUDAKE: 7 teorija o punom MESECU koje možete da IGNORIŠETE! Nauka potvrdila!
Foto: Profimedia

dočekao "pravdu"

KRIVILI SU GA ZA SVE I SVAŠTA, PA I ZA VUKODLAKE I LUDAKE: 7 teorija o punom MESECU koje možete da IGNORIŠETE! Nauka potvrdila!

Zanimljivosti -

Pun Mesec je kriv za puno ludih stvari i pojava, a ne samo za vukodlake. U nastavku sledi popis uobičajenih mitova o Mesecu u koje veruju mnogi ljudi, ali da li to ima ikakve osnove?

Od pop kulture do astrologije i priča o duhovima, puno je upozoravajućih priča o tome kako pun Mesec može uticati na ljude, ili čak čudna bića, pa uzrokuje čudno ponašanje. I premda postoje načini kako se pun Mesec može "poigrati" sa vašim osećanjima, definitivno ne bi trebalo verovati svemu što se priča o ovom mesečevom fenomenu.

Mesec, pun mesec, jul 2019.
foto: Shutterstock

Ovo je 7 mitova o Mesecu koje je nauka razotkrila.

Mit 1: Operacija nije sigurna tokom punog Meseca

Prevladava mit da velike operacije treba zakazati prema astrološkoj prognozi. Prema jednoj hipotezi, to je zato što bi plima i oseka mogle uticati na vaš protok krvi. Iako pun Mesec povlači plimu i oseku, to ne utiče na naš protok krvi. Istraživanje u časopisu Anesteziologija pokazuje da je mesečeva faza imala nulti učinak na ishod 18.000 operacija povezanih sa srcem izvedenih u klinici Klivlend između 1993. i 2006. godine.

Mesec ima vrlo mali učinak na tečnosti u telu uopšteno gledano. Zapravo, neka istraživanja sugerišu da je zapravo sigurnije operisati srce tokom punog Meseca. Studije pokazuju da te operacije imaju bolje ishode i kraći boravak u bolnici - ali stručnjaci nisu sigurni zašto.

bolnica, lečenje, doktor
foto: Zorana Jevtić

Mit 2: Mesec ima "tamnu stranu"

Tamna strana Meseca zapravo ne postoji. Prema NASA, ono što nazivamo "tamnom stranom" zapravo je "daleka strana". To je zato što se Mesec okreće, pa uvek postoji 41 posto mesečeve površine koja se nikada ne može videti sa zemlje. I uprkos pojavljivanju, naučnici su shvatili da zapravo nije tamno sa daleke strane. Nekoliko tamnih mrlja koje se mogu videti sa zemlje rezultat su "vulkanskih ravnica".

Mesec, hrana, masne naslage, mršavljenje
foto: Shutterstock

Mit 3: Mačke i psi "polude" tokom punog Meseca

Neki ljudi, pa čak i veterinari, veruju da mačke i psi "polude" za vreme punog Meseca, kao da postoji neka vrsta lunarne sile koja ulazi u psihu ljubimca. Studije doista pokazuju porast broja hitnih slučajeva vezanih za mačke i pse tokom punog Meseca i u danima pre i posle.

Međutim, to verovatno zapravo nije zbog Meseca. Tvrdi se da je to više do osvetljenja uveče kad je Mesec pun pa kućni ljubimci obično ostanu napolju, lutaju po mesečini i tako potencijalno ulaze u nevolje.

macak, macka
foto: Profimedia

Mit 4: Pun Mesec nema uticaj na san?

Zapravo, skup naučnika u Švajcarskoj bila je šokirana kad su otkrili da se čini da se odrasli manje odmaraju tokom punog Meseca. U svojoj studiji su otkrili da je ljudima trebalo otprilike pet minuta duže da bi zaspali, a probudili su se 20 minuta pre.

Takođe su proveli 30 posto manje vremena od uobičajenog u stanju dubokog sna. Istraživači još nisu shvatili taj do, ali on možda ima neke veze sa "cirkulunarnim" ritmovima - našim prirodnim dnevnim ciklusima.

spavanje, nesanica, jastuk
foto: Shutterstock

Mit 5: Deca su hiperaktivna tokom punog Meseca i neće da idu da spavaju

U mnogim kulturama postoji uverenje da pun Mesec čini decu aktivnijom. Ali kad su naučnici napokon započeli ss testiranjem ove teorije, otkrili su da su deca uvek aktivna - za vrijeme mladog, punog, polumeseca ili bilo kog Meseca koji se nađe na nebu.

Deca će odbiti spavanje u bilo koje vreme. Prema istraživačima, spavanje je bilo za jedan posto manje tokom punog Meseca, što nije klinički značajno.

Radost Evrope, deca
foto: Shutterstock

Mit 6: Sletanje na Mesec se zapravo nije dogodilo

Ljudi imaju ogromne teorije zavere koje pokrivaju sve moguće razloge zašto se spuštanje na Mesec 1969. godine zapravo nije dogodilo - i svaka od njih je razotkrivena. Teoretičari zavere pregledali su svaki centimetar snimka i postavili pitanja poput: "Zašto se zastava vijori kad na Mesecu ne duva vetar?"

To je zapravo "ugaoni zamah" - jer astronauti okreću pol i odmotavaju tkaninu. "Zašto u pozadini nema zvezda?", jer ih tehnologija fotoaparata nije mogla zabežiti. U osnovi, skeptici sletanja na Mesec primjenjuju logiku zemaljske atmosfere na fotografije i takođe ne uzimaju u obzir zamršenost tehnologije rakete i kamere.

svemir, svemirska letelica, Mesec, lunarni lender
foto: Profimedia

Mit 7: Pun Mesec sve izluđuje

Reč "ludak" potiče od latinske reči "luna", imena drevne boginje Meseca. Stolećima se pun Mesec povezuje sa ludim vremenima i ludim ponašanjem. Čak je i Hipokrat, otac moderne medicine, za ludilo krivio vožnju boginje Meseca po nebu. Pun je Mesec u istoriji bio kriv za ludosti i čudovišta, uključujući i vukodlake.

Pun Mesec takođe bi trebao biti omiljeni događaj za vampire. Istina je da se nešto više kriminala i više poseta hitnoj službi događa tokom punog Meseca, ali nema dovoljno dokaza da se to pripiše mesečevim fazama. Naučnici objašnjavaju "anegdotski" nalet kriminaliteta na prirodni porast aktivnosti kada napolju uveče ima više svetla.

Mesec
foto: Profimedia / Cristian Alvarez / Alamy

(Kurir.rs/A.M./Reader's Digest)

Bonus video:

00:10

OSTRVO NA KOM SE NE NOSE MASKE! Sanja Marinković otputovala na luksuznu destinaciju, a zbog ovog joj svi ZAVIDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track