00:45

ČARAPANI SU POZNATI PO KNEZU LAZARU I UMETNICIMA: Svojim glumačkim VELIKANIMA su se odužili na JEDINSTVEN NAČIN!

grad pod bagdalom

ČARAPANI SU POZNATI PO KNEZU LAZARU I UMETNICIMA: Svojim glumačkim VELIKANIMA su se odužili na JEDINSTVEN NAČIN! (FOTO, VIDEO)

Zanimljivosti -

Knez Lazar je sagradio Kruševac 1371. godine, koji evo puni šest i po vekova.

Mnogo priča je ispričano za tih 650 godina o gradu pod Bagdalom, a jedna od možda najlepših je i ona o čuvenim glumcima i glumicama koji su obeležili ili još uvek obeležavaju pozorište i film. Ako bi grubo gledali statističke podatke, ne računajući glavni grad, Kruševac ima najviše umetnika po glavi stanovnika.

Kruševac, spomenik Kosovskim junacima
foto: Aleksandra Miletić

Ako se samo malo dublje zagrebe, spisak onih koji su ostavili trag na velikom platnu ili na daskama koje život znače je poduži. Treba reći da je sve krenulo od Borisava Mihailovića i Dragoslava Vasiljevića Fige koji su osnivači teatra u Kruševcu i pokretači cele umetničke scene koja je iznedrila brojne velikane.

Sve je krenulo 2005. godine sa spomen pločom Miodragu Petroviću Čkalji u ulici gde se nalazila njegova kuća. Žitelji Balšićeve ulice su se udružili i obeležili mesto gde je čuveni komičar proveo detinjstvo i mladost.

Kruševac, spomen ploča, Miodrag Petrović Čkalja
foto: Aleksandra Miletić

Inicijativa da Kruševac dobije Trg glumaca je krenula 2013. godine, mada se u gradu pričalo o tome još početkom dvehiljaditih da bi se 2019. godine ta ideja realizovala u svom konačnom obliku. Dotadašnji Trg mladih je dobio novo ime i biste poznatih glumaca iz Kruševca, tačnije njih 7. Biste je radio beogradski vajar Zoran Ivanović, uz podršku Kruševljanina Bogdana Dobrote.

Milan Puzić, bista, Kruševac
foto: Aleksandra Miletić

Prvi je Milan Puzić koga starije generacije pamte kao Anđelka iz serije Priče iz majstorske radionice, kao i mnogim filmovima i radio dramama. Imao je savršenu dikciju i sve uloge, ma koliko bile male, za njega su bile velike.

Kruševac, bista, Ljubinka Bobić
foto: Aleksandra Miletić

Ljubinku Bobić je čuveni Branislav Nušić obožavao i kažu da je njena uloga Gospođe ministarke i dalje neprevaziđena. Volela je sebe da zove komedijašicom.

Kruševac, bista, Bata Paskaljević
foto: Aleksandra Miletić

Mihajlo Bata Paskaljević je rođen u Požarevcu kao potomak grčkih doseljenika. Ubrzo su se preselili u Kruševac gde je njegova porodica bila jedna od bogatijih. Njegovo prezime je bilo Paskalj, ali je kasnije dodao nastavak -ić. Bio je poznat po epizodnim ulogama koje je prevarao u male glumačke bravure. Mlađi ga prepoznaju po filmu Mrtav ladan.

Kruševac, bista
foto: Aleksandra Miletić

O Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću sve što se napiše deluje nekako nedovoljno. Uloge u brojnim filmovima, serijama, pozorišnim predstavama kao i zavidan glas. Ostavio je toliko mnogo po čemu ga se vredi sećati. Od Rođe u seriji Pozorište u kući preko filma Ljubav i moda, pa sve do čuvenih sinhronizacija crtanih filmova koji su mnogima od nas obeležili detinjstvo. Bio je Patak Dača, ako se ne sećate.

bista, Kruševac, Radmila Savićević
foto: Aleksandra Miletić

Radmila Savićević, majka Vuka, Riska… Zasmejavala nas je godinama, a mnoge njene replike se citiraju i danas. Bila je sekretarica Živadinka u Boljem životu i stalno je “maltretirala” Gigu Moravca, a pamti se i njena uloga u Babinom unučetu. Oni koji su je poznavali pričali su da je bila neposredna, šarmantna i uvek sa širokim osmehom. Gospođa ministarka.

Kruševac, bista
foto: Aleksandra Miletić

Miodrag Petrović Čkalja je voleo da zasmejava ljude još od ranog detinjstva. Uz Miju Aleksića, verovatno najbolji komičar na ovim prostima. Paja i Jare, Kamiondžije, Servisna stanica, Ljubav na seoski način, Vruć vetar, Put oko sveta su samo neka od ostvarenja u kojima je igrao i izazivao kod ljudi jednu od lepših emocija - smeh.

Kruševac, bista
foto: Aleksandra Miletić

Taško Načić - bukvalno gorostas, srpskog glumišta. Bio je visok preko 190 cm i svi su ga voleli u Davitelju protiv davitelja i Ko to tamo peva, a njegovo “Šta piju p…e” iz Radovana III je ušlo u domaći sleng. Iako je mnogima terao suze na oči od smeha, privatno je, tako kažu, bio povučen i tih.

Kruševac
foto: Aleksandra Miletić

Ovo su biste onih koji nisu više među nama, ali ima drugih Čarapana i Čarapanki koji nastavljaju krupnim koracima: Radmila Živković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Marko Živić, Nataša Marković, Katarina Marković, Suzana Lukić, Jana Milić, Miloš Đurović.

Na snimku ispod možete videti stalnu postavku izložbe pod nazivom “Prozori sećanja” koja je postavljena 2016. na slavu grada, Vidovdan kao i obeležavanja 70 godina od osnivanja, a nalazi se na samom zidu zgrade Pozorišta odmah pored Trga glumaca.

00:45

ČARAPANI SU POZNATI PO KNEZU LAZARU I UMETNICIMA: Svojim glumačkim VELIKANIMA su se odužili na JEDINSTVEN NAČIN!

(Kurir.rs/Aleksandra Miletić)

Bonus video:

02:24

PODRŠKA ŽENSKIH GRUPA MNOGO ZNAČI! Snežana Jakovljević: Ne zaboravimo da su zbog ženskih grupa menjani ZAKONI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja