ZNAK NA POSLEDNJOJ ŠTAFETI MLADOSTI NAJAVIO KRVAVI RASPAD SFRJ? Skandal izbio kad su Slovenci provaljeni da su podvalili NACITE
Foto: Pritnscreen

1987. je bila presudna

ZNAK NA POSLEDNJOJ ŠTAFETI MLADOSTI NAJAVIO KRVAVI RASPAD SFRJ? Skandal izbio kad su Slovenci provaljeni da su podvalili NACITE

Zanimljivosti -

Iako je Josip Broz Tito rođen 7. maja, u Jugoslaviji se njegov rođendan slavio 25. maja. To je bio datum koji je proglašen njegovim rođendanom - Danom mladosti.

Tom prilikom se celom Jugoslavijom nosila štafeta Mladosti, učesnici su je nosili u rukama i trčali s njom širom cele države, a ona bi se 25. maja uručivala Titu.

Poslednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine, a oko njenog dizajna i danas kolaju razne teorije, prema kojima je ona donekle nagovestila krvavi raspad Jugoslavije, pa zbog toga i danas izaziva poseban interes.

Dan mladosti
foto: Pritnscreen

Naime, te godine dizajn štafete i idejno rešenje plakata za Dan mladosti povereno je ljubljanskom dizajnerskom studiju Novi kolektivizam. Već je i sama štafeta, u obliku građevine na četiri stuba koju je bilo nemoguće nositi, nagovestila drugačiji pristup članova Novog kolektivizma spomenutoj manifestaciji.

Skandal je izbio kada je otkriveno kako je prateći plakat zapravo neznatno izmenjena verzija nacističkog plakata Trećeg rajha iz 1936. godine.

Dan mladosti
foto: Pritnscreen

- U početku apsolutno niko nije prepoznao vezu. Najprije se Slovensko omladinsko predsedništvo identifikovalo s našim plakatom, a nakon toga i celokupna omladinska organizacija Jugoslavije. I tadašnji generali su bili zadovoljni. Njima se to jako svidelo. Dobro se sećam jednog generala koji je izjavio kako mu je drago da je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcija. Oni su to zaista voleli i s tim su se identifikovali. Ali, kada je sličnost otkrivena, nastali su problemi. Bili smo iznenađeni što se podigla takva frka; sve novine su pisale o tome. To nam nije bilo logično jer smo znali koliko se generalima i drugim predstavnicima tadašnjeg jednopartijskog režima naš poster svideo - pojasnio je ovaj događaj Roman Uranjek, član Novog kolektivizma, u projektu VlasTITO iskustvo.

Kada je postalo jasno da se ovo rešenje slovenske umetničke grupe ne može upotrebiti, za potrebe obeležavanja Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta. Štafeta je morala da zadovolji sve standarde tako važne manifestacije. Ipak, u njenom izgledu s osam crvenih dioda koje podsećaju na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su se prepoznati nagoveštaji događaja koji će uslediti na ovim prostorima devedesetih godina.

Još jedan od problema je bila pesma Đorđa Balaševića "Stari orkestar" koja je asocirala na prozivku predsedništva SFRJ.

Štafetu je poslednja nosila Rajmonda Brošaj, učesnica Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Gnjilana. Potom se zaigralo poslednje Kozaračko kolo. Štafeta je stigla i na rok koncert u halu Pionir pozdravljena aplauzom i muzikom Leb i sol, Džakarta, Zana, Valentino...

Sledeće godine, odnosno 1988. štafeta je ukinuta.

Poslednja položena na odar

Do njegove smrti 1980. godine, štafetu je primao na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se ususret obeležavanju osamdeset i osmog Titovog rođendana, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ. Sve štafete koje su nošene tokom 42 godine čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

kurir.rs/informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track