SVEKRVA MLATILA KRVAVOM SUKNJOM MLADE PRED SVIMA! Pojavle se slike BIZARNOG običaja nakon prve bračne noći i razbesneo mnoge!
Foto: Profimedia

LJUDI NE PRESTAJU DA SE ČUDE

SVEKRVA MLATILA KRVAVOM SUKNJOM MLADE PRED SVIMA! Pojavle se slike BIZARNOG običaja nakon prve bračne noći i razbesneo mnoge!

Zanimljivosti -

Pokazivanje čaršava u ranim jutarnjim časovima nakon prve bračne noći uobičajena je tradicija na Kavkazu, ali u drugim kulturama.

U strogo patrijarhalnim društvima ovaj arhaični običaj se zadržao do dana današnjeg. Krv na odeći ili čaršavu pruža dokaz rodbini da je došlo do ispunjenja bračne obaveze.

mlada, venčanje, svadba, venčanica, Bidermajer
foto: Shutterstock/paralisart

Tada se porodice mladenaca okupljaju da čestitaju mladom bračnom paru kad vide krvave mrlje i tek posle toga se bračni ritual smatra dovršenim.

Ako nema krvi, žena bi mogla da bude izopštena i vraćena roditeljima kao „oštećena".

Posle toga se smatra razvedenom i često joj je teško da se ponovo uda - mogla bi i da bude zlostavljana u roditeljskom domu.

Snimak ovog rituala zabeležen je nedavno i objavljen na društvenoj mreži TikTok. Šokirani korisnici društvenih mreža iz raznih delova sveta nisu mogli da veruju da se ovaj običaj i dalje poštuje u nekim kulturama. Najčešći komentar ispod video-klipa je: "Hvala bogu što ne živim u ovom delu sveta".

Običaji
foto: Printscreen/TikTok

Naime, aktivisti za ljudska prava u Azerbejdžanu kažu da je tradicija svedočenja prvoj bračnoj noći i paradiranje čaršavom i dalje naširoko rasprostranjena u ruralnim delovima zemlje. Inače, suknju pokazuje uglavnom mladoženjina majka, odnosno svekrva.

Običaji
foto: Printscreen/TikTok

Takođe, ponekad pre venčanja ženu pregleda „specijalista" kako bi se uverio da je i dalje devica.

Ovu proceduru oštro osuđuju vodeće međunarodne organizacije. Prošle jeseni, UN i SZO pozvali su na okončanje ove prakse - koja se i dalje sprovodi u najmanje 20 zemalja - nazvavši je ponižavajućom i traumatičnom za žene.

U saopštenju se pominje i da medicinska nauka ne priznaje koncept „devičanstva" i da on postoji samo u društvenim, kulturnim i religioznim verovanjima.

Običaji
foto: Printscreen/TikTok

Kurir.rs/I.B/Blic žena

Bonus video:

00:13

LUNA BEZ AUTOTJUNA: Đoganijeva se snimala dok peva UŽIVO i usijala mreže, pitamo vas kako se vama dopada NJENO pevanje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja