ZAŠTO SRBI KAŽU DA JE NEKO PIJAN KAO MAJKA? Izraz koriste svi kad popiju čašicu više, a potiče iz DAVNINA i ovako je NASTAO!
Foto: Profimedia

zanimljivo tumačenje

ZAŠTO SRBI KAŽU DA JE NEKO PIJAN KAO MAJKA? Izraz koriste svi kad popiju čašicu više, a potiče iz DAVNINA i ovako je NASTAO!

Zanimljivosti -

Usmena i pismena tradicija Srba obiluje raznoraznim poslovicama i izrekama. Nije poznato da li je za to zaslužna mentalna lenjost, sklonost ka generalizaciji ljudi i događaja ili nedovoljno razvijen vokabular naroda, tek ove često nejasne, arhaične rečenice koje upućujemo jedni drugima deo su naše svakodnevnice, iako nam je poreklo većine nepoznato.

pijan, pijan kao majka
foto: Profimedia

"Poslovice uglavnom vode poreklo od nekog konkretnog događaja, koji je, putem usmenog predanja i prepričavanja koje ga je postepeno menjalo, zadobio univerzalne ili čak mitske dimenzije. I način na koji su priče ispričane takođe je deo samog iskustva događaja", kaže Dobrivoje Stanojević, profesor Fakulteta poličkih nauka u Beogradu. Jedan od dobrih primera za ovo su i izreka “lupaš kao Maksim po diviziji”.

"Koliko sam upoznat, izreka potiče iz Prvog svetskog rata, u kom je postojao neki artiljerac Maksim, koji je obimno ali ne baš efikasno “tukao” po neprijateljskim divizijama. Potpuno druga vrsta izreke je “pijan kao majka”, koja je vezana za nekadašnju tradiciju po kojoj su porođajni trudovi budućih majki ublažavani alkoholom, mada postoji i drugo tumačenje po kom primer za alkoholisanost postaje “majka zemlja”, koja se, baš kao tipični pijanac, okreće oko sebe i oko sunca, a pritom je i blago nakrivljena", tumači Stanojević.

Profesor smatra da su izreke među Srbima veoma zastupljene, a taj fenomen objašnjava time što su one “najkoncizniji način da se nešto objasni”. To može biti korisno u neobaveznoj komunikaciji, ali kada je u pitanju komplikovanija analiza nekog događaja, uopšteni karakter poslovica predstavlja veliki problem.

pijan, pijan kao majka
foto: Profimedia

"Ne možete poslovicom, čija je suština u uopštavanju, objasniti neki specifičan događaj. To bi posebno trebali da znaju novinari i uopšte oni koji se bave pričanjem i objašnjavanjem. Takođe, osobe koje se narodnim izrekama često služe uglavnom su neinventivne, staromodne, a uvek mogu doći u situaciju da se njihove reči ismeju ili ironizuju", objašnjava Stanojević.

Nasuprot tom tumačenju, lingvisti imaju drugačije objašnjenje. Dr Dragana Mršević-Radović, jedan od najboljih poznavalaca frazeologije u srpskom jeziku, oslanjajući se na istraživanja profesora Nikite Tolstoja, poznatog ruskog lingviste, kaže:

"Poznato slovensko poređenje pijan kao majka povezuje se sa nešto širim izrazom pijan kao majka zemlja. Interesantno je šta je prof. Tolstoj našao kao osnovicu za nastanak ovog poređenja. Kod primitivnih naroda postoji verovanje da je majka zemlja sveopšta majka - majka roditeljka, praroditeljka celog živog sveta. Da bi mogla da ispuni tu svoju primarnu funkciju, funkciju reprodukcije, majka zemlja mora da bude obilato natopljena vlagom, kišom. Kiša dolazi s neba kao nebeski, božanski dar. Svakog prolećnog ciklusa, obilno natopljena prolećnim vodama, zemlja postaje natopljena, napojena ili – "pijana" majka zemlja.

pijan, pijan kao majka
foto: Profimedia

Otuda pridev pijan u našem poređenju pijan kao majka zemlja ima, u stvari, značenje: "natopljen", "napit". Da je zaista reč o ovom značenju prideva pijan, pokazuje njegova upotreba u još jednom, takođe poznatom frazeološkom izrazu. Sit i pijan kaže se za čoveka koji je zadovoljen, zadovoljan, koji nije ni gladan ni žedan. To znači - kada je dovoljno nahranjen i napojen. Pijan, dakle, nije ništa drugo nego "napit", "napojen".

Glagol piti uz imenice koje znače nekakvu propustljivu materiju znači "upijati". Kažemo da zemlja ili pesak piju vodu, piju vlagu, pa su onda napojeni, natopljeni, napiti. Kada je značenje pijan - "natopljen", "napojen" postalo sekundarno, pomalo zatamnjeno, izbledelo, zamenilo ga je drugo, opštije značenje - "pijan", "opijen". Kako sada objasniti opijen kao majka zemlja. Normalno. Govornik je potražio neke njemu bliže asocijacije iz sveta koji ga je okruživao i rodila se nova slika: ne više pijan ("natopljen") kao majka zemlja, nego pijan kao majka, tj. žena koja rađa", piše sajt posvećen obrazovanju.

To objašnjenje je uverljivo, utoliko više što postoji i izraz pijan kao zemlja. Ali ni ono prvo, medicinsko, bar što se tiče podataka o opijanju porodilja, nije bez osnova. Ako na taj način i nije nastao sam izraz pijan kao majka, u svesti i govoru naroda mogao se učvrstiti.

pijan, pijan kao majka
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:21

MRTAV PIJAN SE POPEO NA BINU! Koncert bio isplaniran mesecima unapred, a onda GAF! Situacija se IZMAKLA KONTROLI (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja