Najnovije vesti

NOSTALGIJA! SEĆANJE NA 29. NOVEMBAR I STARU JUGOSLAVIJU: Nje odavno nema, ali svaka kuća u bivšoj zemlji je imala ove stvari! FOTO
Foto: Profimedia, Shutterstock

davno beše

NOSTALGIJA! SEĆANJE NA 29. NOVEMBAR I STARU JUGOSLAVIJU: Nje odavno nema, ali svaka kuća u bivšoj zemlji je imala ove stvari! FOTO

Zanimljivosti

Za mlađu populaciju koja nije učila istoriju ili tek treba da je savlada, ovo je svojevrsni vodič kako se nekad živelo i kako je njihova porodica i familija proslavljala Dan republike.

Sada malo istorije: prošlo je 79 godina od održavanja Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije AVNOJ u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu buduće socijalističke Jugoslavije, zemlje koje odavno više nema.

Taj dan, 29. novembar, proglašen je Danom Republike, koji je kasnije slavljen kao praznik gotovo šest decenija, sve do 2002. godine, od kada se zvaničnio ne obeležava.

Čuveni su svinjkolji, odnosno pastrma odnosno klanje svinja i spremanje mesa za zimu u vidu dimljenog, sušenog, čvaraka i ostalih đakonija.

cvarci
foto: Profimedia

Poslednji put praznik je u Srbiji obiežen 2001. godine, a Savezna skupština Savezne Republike Jugoslavije SRJ ukinula ga je 14. novembra sledeće godine.

U oktobru 2007. godine Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim praznicima, čime je prestao da važi prethodni zakon SRJ.

Period SFRJ bio je obogaćen i propraćen probijanjem raznih, kako stranih, tako i domaćih popularnih bendova, pa su gramofoni i ploče bili sastavni deo svakog doma, kao i kaseta koje su došle malo kasnije.

Kada neko pomene Jugoslaviju svakome naviru drugačija sećanja i uspomene, ali definitivno se javi jedinstveno osećanje nostalgije. Svojoj deci, unucima i praunucima prepričavamo šta za nas predstavlja ovaj pojam, koji izlazi iz okvira samo još jedne od istorijskih lekcija.

Često i naše kuće i okruženje pamti ovaj period, ne dozvoljavajući mu da se otrgne prolaznosti vremena, pa se i dalje na televizorima i preko stočića nalaze miljei, kao jedinstvena vrsta dekoracije koju su naše majke, bake i prabake vešto pravile. Neki od nas i dalje imaju čuveni televizor proizvođača EI Niš, koji odoleva vremenu i uspešno nas vraća u neke lepe prošle momente.

Pored ovoga, nikako ne treba da zaboravimo da su zidove krasili tada mnogo popularni gobleni. Neki od goblena bili su iz kućne radinosti, koje su žene pravile prema šemama opšte poznatog autora u Jugoslaviji, Jakoba Vilera.

Ovako se mlela kafa i svaka kuća je imala ručni mlin.

Ne treba zaboraviti i na još mnogo proizvoda koje je imala svaka porodica u Jugoslaviji, poput popularnih mašina za šivenje, rolšua i klikera.

Čuvene Singerice bile su dobar prijatelj svake krojačice toga doba, dok su se deca zanimala vozeći nezaboravne rolšue ili se igrala sa danas ne toliko popularnim klikerima i žetonima.

Limeni tanjiri iz koji je bilo baš slatko jesti. Imate li još koji?

Ovo je bio apsolutno moranje, a neki to još uvek imaju u svojim kuhinjama.

Totalna nostalgija.

Da li vam je poznat ovaj karmin?

Tada je svaka žena imala jake ruke jer su sve radili ručno i nije bilo šale sa njima. Nema električnih aparata, samo biceps.

Psovanje i ta bol u nozi kada se nabodeš na izgubljenu bocku.

Leksikoni, spomenari.. "Oćeš da mi se upišeš?", a tako su se nekad muvali...

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

NEMA VIŠE JUGOSLAVIJE, ALI SVINJOKOLJ MORA DA SE OBAVI! Ovako meštani sela Dragačica poštuju i obeležavanju 29. novembar
01:24

NEMA VIŠE JUGOSLAVIJE, ALI SVINJOKOLJ MORA DA SE OBAVI! Ovako meštani sela Dragačica poštuju i obeležavanju 29. novembar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja