OBOŽAVAJU IH U SRBIJI I RETKO KO MOŽE DA IM ODOLI: Vodi se polemika kako se ovo JELO zapravo zove jer ima nekoliko naziva
Foto: Profimedia

šta vi kažete

OBOŽAVAJU IH U SRBIJI I RETKO KO MOŽE DA IM ODOLI: Vodi se polemika kako se ovo JELO zapravo zove jer ima nekoliko naziva

Zanimljivosti -

Kada u kući ostane hleb, pa odstoji dan-sva, mnogi vole da ga stave u jaja i mleko, pa isprže na tiganju. Ovo jelo se sprema u gotovo svim kuhinjama u Srbiji i regionu, ali da li smo saglasni kako se jelo zove?

Prženice
foto: Profimedia

Prženice su rado viđen gost na trpezama u Srbiji, a ovaj jednostavan i jeftin specijalitet je zaista dragocen - priprema se brzo i može se jesti na desetinu načina. Sigurni smo da nema čoveka koji ih ne voli, iako je reč o najprostijoj hrani - hleb, jaja i ulje i sve je spremno.

I dok o tome volimo li prženice ili ne nema previše polemike, o tome kako se zapravo zovu postoji žestoka rasprava. Na nju nas je ovih dana podsetio i jedan Tviteraš, podelivši fotografiju prženica, uz pitanje "Kako vi ovo zovete i da li volite da ih jedete?".

Većina se složila da su u pitanju prženice, ali bilo je i komentara da su u pitanju: moče, pofezne, ribanjke, jajima hleba, zavijače, pohovani hleb…

Mnogo neslaganja ima u komentarima, pa tako jedan deo ljudi brani stav o imenu moče činjenicom da se umaču u jaja, a oni koji tvrde da su prženice, izvlače argument da se prže.

Svi su se složili da je u pitanju odličan doručak, pogotovo u kombinaciji sa dobrim sirom ili ajvarom.

Ukratko, kako ovaj specijalitete zovete najčešće zavisi od toga u kom kraju ste rođeni ili živite. U Banatu će vam servirati kvašenice ili moče, u Bačkoj pofezne ili bundaš kenjer, u Sremu zavijače, u Mačvi rutavci, na jugu Srbije ribanjke. Ako odemo u komšiluk - u Hrvatskoj ćemo pojesti pohani kruh, popečke od kruha ili u Slavoniji trambave mašćenke.

Evo i nekoliko trikova za savršene prženice.

Sečete hleb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja "teška". Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svež hleb

Uvek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Doručak, Prženice
foto: Shutterstock

Ne koristite mleko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mleko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smese od jaje jeste da na dve kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mleka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice "remek delom", a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

Prženice
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:22

MORALA SAM DA PONAVLJAM SCENU ZBOG KOJA! Glumica otkrila šta se dešavalo iza kadra serije Crna svadba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track