KAKO DA SVEĆE DUŽE TRAJU? Postoje odlični trikovi kojih treba se pridržavate, a evo šta je OSNOVNO PRAVILO!
Foto: Profimedia

ZA LJUBITELJE

KAKO DA SVEĆE DUŽE TRAJU? Postoje odlični trikovi kojih treba se pridržavate, a evo šta je OSNOVNO PRAVILO!

Zanimljivosti -

Zapravo postoji ispravan način spaljivanja sveće, ali i načini da produžite njen vek trajanja.

Glavno pravilo uživanja u svećama je da nikada ne ostavljate goruću sveću bez nadzora, a kako bi vam sveća što duže trajala, sledite ovih nekoliko saveta koje donosi The Washington Post.

Nemojte paliti novu sveću na nekoliko minuta

Kada prvi put zapalite sveću, treba da dopustite da na površini posude, od ruba do ruba, formira bazen otopljenog voska. To je zato što vosak ima memoriju, a pri kasnijim paljenjima, vosak će se boriti da pređe opseg prethodnog gorenja i tada će sveća najverovatnije tunelirati dole, ostavljajući ivicu voska uz posudu. Vosak sa strane nikada neće izgoreti, skraćujući životni vek vaše sveće.

sveca
foto: profimedia

Držite fitilje odrezanim

Odrezani fitilj dat će vam lep, svetli plamen, dok dugačak ili zakrivljen fitilj može rezultirati neravnomernim gorenjem, što može dovesti do izbijanja jakog plamena. Fitilji bi trebalo da budu visoki oko pola centimetra za najbolje izgaranje; nemojte ih odrezati niže od toga. Najbolja metoda je pričekati da se sveća ohladi i okrenuti je naopačke te odrezati fitilj.

profimedia-0159762390, mrak, sveća
foto: Profimedia

Ne stavljajte zapaljene sveće na promaju

Vazdušne struje mogu prouzrokovati neravnomerno izgaranje sveća ili stvaranje prekomernog dima ili čađi koji mogu ostaviti neuredne crne mrlje na sveći.

Čuvajte vosak od pukotina

Nemojte zaprljati vosak komadićima odrezanih ili pougljenjenih fitilja ili korištenih šibica. Pukotine u vosku ometaće hemijski sastav sveće i može prouzrokovati neravnomjerno izgaranje. To bi moglo začepiti fitilj i sprečiti ga da povuče mirisno ulje i proširi miris.

Pustite da se sveća potpuno ohladi pre ponovnog paljenja

Svećama u posudi potrebno je oko dva sata da se potpuno ohlade, ali vredi čekati i zbog sigurnosti i zbog funkcionalnosti. Mnogo je sigurnije odrezati fitilj kada se vosak stvrdne. Vrući otopljeni vosak može vam opeći prste ako zaronite po fitilj pre nego što se ohladi.

erektilna disfunkcija, Sveća
foto: Shutterstock

Kurir.rs/The Washington Post

Bonus video:

01:44

DEČKO JE PREVARIO SA ANĐELOM VEŠTICOM, PROŠLA JE KROZ PAKAO! Pevačica se osvrnula na neveru: Svi su to znali, javno je to uradio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track