KAD JE KUCAMA HLADNO? Ne važi isto pravilo za sve, evo koliko dugo vaš miljenik može da boravi u snegu
Foto: Reuters/Ilustracija

Ljubimci

KAD JE KUCAMA HLADNO? Ne važi isto pravilo za sve, evo koliko dugo vaš miljenik može da boravi u snegu

Zanimljivosti -

Svaki pas ne može sa nama da uživa u zimskim radostima istu količinu vremena. Neki, zapravo, ne mogu uopšte!

Boravak naših četvoronožnih ljubimaca na niskim temperaturama zavisi od brojnih faktora, a pre svega od rase, veličine, starosti, opšteg zdravlja i dlake.

Većim psima sa debljom dlakom po hladnom vremenu dozvoljena je veća minutaža nego manjim jednodlakim kucama ili onima bez dlake, koji nisu opremljeni da podnose mraz.

životinje, deca, kućni ljubimci, roditelji
foto: Shutterstock

Zato manjim psima ograničite izlaske kada se napolju temperatura vrti oko nule na 10 do15 minuta, dok će veće rase dobro podneti boravak na hladnoći ako ne traje duže od 30 do 60 minuta.

Naravno, arktičke rase mogu da ostanu napolju dugo.

Obratite posebnu pažnju na štence mlađe od osam nedelja: ovih dana treba da ih držite u zatvorenom prostoru. U toplom domu neka ostanu i minijaturne rase pasa, ali i psi sa kratkim nosovima – mops, francuski buldog... ZNACI HIPOTERMIJE KOD PASA:

pas
foto: Profimedia

Ako vaš četvoronožni ljubimac predugo ostane napolju kad stegne mraz, rizikuje da razvije hipotermiju. Ovo stanje se javlja kada im temperatura tela padne ispod 31 stepen, a prepoznaćete ga po drhtanju psa koji se obavezno sklupča kako bi se zagrejao. Znaci hipotermije kod pasa uključuju i proširene zenice, aritmiju, tromost i spore reflekse. Ukoliko ne prođu brzo, obavezno pozovite veterinara.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

00:16

Jadranka ne može da putuje pa uživa kod kuće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track