ČESTO GA ZABORAVLJAMO: Da li znate koji deo tela je najprljaviji?
Foto: Shutterstock

NEMAR

ČESTO GA ZABORAVLJAMO: Da li znate koji deo tela je najprljaviji?

Zanimljivosti -

Redovno kupanje je sastavni deo osnovne higijene, ali čak i oni koji to rade više puta dnevno, ponekad nisu imuni na bakterije Tuširate se bar jednom dnevno i sigurni ste da perete svaki deo vašeg tela. Ipak, postoji zavučeno mesto do kojeg se jako teško dolazi i koje zahteva posebno čišćenje. Pupak je deo vašeg tela koji zaista morate posebno da perete svaki dan, u suprotnom će postati pravo leglo bakterija i prljavštine.

Devojka, Pupak
foto: Profimedia

Istrazivanje je pokazalo da u uvučenom pupku, odnosno u njegovim naborima može da se razmnoži čak 67 različitih bakterija, čak i ako se tuširate svaki dan. U pupku se skupljaju znoj, prašina sa odeće, mrtve ćelije kože, sapun, losioni za telo i ostale prljavštine. Zato, ako ne čistite redovno, ovo mesto na telu je pravi mali raj za mnoge mikroorganizme.

Prljavština koja se stvara u pupku može izazvati infekcije popraćene čak i jakim bolom i crvenilom, iritacijama, svrabom i neprijatnim mirisom. Bez obzira kakvog je oblika, ispupčen ili uvučen, pupak bi trebalo čistiti pri svakom kupanju. Budite nežni i pazite da se ne povredite, jer rane na pupku prilično teško zarastaju.

Uho, Štapići za uši
foto: Profimedia

Pupak je najbolje čistiti štapicima za uši a evo i kako:

Uvučen pupak: 1. Pre tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol i njime detaljno očistite svaki deo pupka. 2. Tokom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje i, kao i s alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka. 3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili peškirom.

Ispupčen pupak: Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubljenja i nabora u kojima se skuplja prljavština. 1. Pokvasite vrh pamučne krpice ili maramicu i na nju nanesite gel za tuširanje. 2. Istrljajte pupak pa ga isperite mlakom vodom i osušite peškirom.

(Kurir.rs)

03:32

OPASNA BAKTERIJA LEGIONELA VREBA IZ KLIME: Može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i zato redovno SERVISIRAJTE uređaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track