STISNI SE I ĆUTI, DOBRO DA IMAŠ GDE DA BORAVIŠ: Stanovi kao veš-mašine koji imaju samo 10 kvadrata!
Foto: Profimedia

I ovako neki žive u Japanu

STISNI SE I ĆUTI, DOBRO DA IMAŠ GDE DA BORAVIŠ: Stanovi kao veš-mašine koji imaju samo 10 kvadrata!

Zanimljivosti -

Kula kapsula Nakagin jedna je od onih pored koje mnogi koji ne žive u njoj dugo stoje i razmišljaju kome je palo na pamet da napravi ovakvu građevinu. Naizgled sastavljena od kutija sa samo jednim okruglim prozorom, a zapravo je stambena zgrada namenjena da se u njoj živi. Verovatno se sada pitate pa ko bi živeo u tim "kutijama"? Odgovor je - Japanci.

Japan zgrade, neobične zgrade u Japanu, zgrade kao kutije
foto: Profimedia

Sastoji se od dva tornja, koji imaju 11, odnosno 13 spratova. Sveukupno broje 140 "kapsula", tj. jednosobnih stanova čija je površina samo deset kvadratnih metara. Kupatila su veličine onih kakve viđate u avionima, a začudo - u stančić staju mini-šporet, televizor i frižider. Čak se i prozori uklapaju u utisak da ste u avionskoj kabini, a slični su avionskim i po tome što se ne mogu otvoriti. Sastavljeni su od dva stakla da bi bolje izolovali buku, a otvoriti se može samo jedno. Iz sigurnosnih razloga drugo staklo je blokirano jer, pošto zauzima prostor od poda do plafona, postoji opasnost da slučajno ispadnete napolje.

Japan zgrade, neobične zgrade u Japanu, zgrade kao kutije
foto: Shutterstock

Kapsule su dizajnirane tako da se mogu međusobno povezati ili čak zameniti, ali, otkako je zgrada dovršena, nikakvi dalji radovi nisu rađeni. U zgradi su uglavnom živeli muški radnici kojima je samo bila potrebna soba za spavanje. Do pre nekoliko godina ovde je još bilo mnogo ljudi, a danas ih je samo dvadesetak. Njeni ostali stanovi se uglavnom koriste kao skladišta ili kancelarijske prostorije, a većina propada. Mišljenja o zgradi su podeljena. Dok neki navijaju da je vlasti što pre sruše, drugi smatraju da je reč o predivnoj arhitekturi koju nipošto ne treba dirati.

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

00:13

Milena Radulović uz pesmu proslavila 27. rođendan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track