ZBOG OVOGA JE VAŽNO DA IDETE U KREVET RANIJE! Evo šta se sve dešava u telu ako ste budni posle PONOĆI
Foto: Profimedia

KVALITETAN SAN JE VAŽAN

ZBOG OVOGA JE VAŽNO DA IDETE U KREVET RANIJE! Evo šta se sve dešava u telu ako ste budni posle PONOĆI

Zanimljivosti -

Ukoliko imate naviku da kasno odlazite u krevet, preporučujemo vam da se ove navike što pre rešite, jer ona može biti jako loša po zdravlje.

Prvi znakovi nedostatka sna su smanjenje koncentracije i napetost, povećanje loših navika, poput konzumiranja hrane pred odlazak na spavanje. Umor takođe može dovesti i do povećanja krvnog pritiska.

spavanje, san, nesanica
foto: Profimedia

Bled ten, glavobolje i mentalna iscrpljenost su znakovi kršenja rutine spavanja, jer se tada ne dozvoljava umu da se odmori u vremenu koje je za to prirodno izdvojeno .

Stručnjaci tvrde da se mozak najbolje odmori ako legnemo u krevet u periodu od 21 do 23 časa.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Već nakon 22 časa nivo mentalne sposobnosti i energije postepeno opada kod većine ljudi. Prema brojnim istraživanjima, ukoliko se kasno odlazi na spavanje, čovek neće moći racionalno da odlučuje.

Istraživanja stručnjaka ukazuju na značaj sna posebno u periodu između 1 i 3 sata posle ponoći. Osobe koje ostaju budne do kasno, postaće iscrpljene i razdražljive, što dalje može dovesti do agresije, napada panike, kao i histerije.

Nesanica
foto: Profimedia

Ukoliko je uzrok vašeg nespavanja nesanica, važno je da promenite određene navike - lezite u krevet ranije, izbegavajte upotrebu telefona ili gledanje televizije pred spavanje, nemojte jesti kaloričnu hranu.

Ako osetite glad, napravite neki napitak koji će vas opustiti, poput čaja ili šolje mleka, a možete isprobati i razne metode koje će vas brzo uspavati.

(Kurir.rs/Magazin Novosti)

Bonus video:

01:42

Nesanica povezana sa teškim oboljenjima: Poslušajte šta stručnjaci kažu o tome

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track