I PSIMA TREBA VIJAGRA! Nije više samo POMAGALO za erekciju kod MUŠKARACA, nađena joj je NOVA NAMENA, ali nije ono što mislite!
Foto: Ilyke.com

nije ono što mislite

I PSIMA TREBA VIJAGRA! Nije više samo POMAGALO za erekciju kod MUŠKARACA, nađena joj je NOVA NAMENA, ali nije ono što mislite!

Zanimljivosti -

Naučnici su utvrdili da popularni lek za erektilnu disfunkciju treba davati i psima. Ne zbog onog što vam je verovatno odmah palo na pamet, nađena mu je nova, neverovatna namena.

Pas, Psi, Kuče, Ljubimac
foto: Shutter

Vijagra bi mogla da pomogne u lečenju potencijalno fatalnog poremećaja u ishrani pasa koji uvećava jednjak i zatvara njegov donji deo, zaustavljajući kretanje hrane u želudac. Nasleđuju ga ili stiču brojne rase, a najčešće se javlja kod terijera i minijaturnih šnaucera. Oboljevanju su skloni i nemački ovčar, njufaundlend, nemačka doga, irski seter, šarpej, hrt i labrador retriver.

Megaezofagus, kako se stručno naziva ovo stanje, moguće je, tvrde naučnici, prevazići opuštanjem glatkih mišića donjeg dela jednjaka za 20 do 60 minuta korišćenjem sredstva za lečenje impotencije.

Psima sa ovim problemom davali su dve nedelje generičku verziju vijagre, sildenafil u tečnom obliku i – rezultat je bio izvanredan! Jednjak se otvarao, hrana je mogla da prođe dalje, što su kuce dočekale sa ogromnim olakšanjem.

pas
foto: Shutterstock

Neželjenih efekata nije bilo, a vijagra je pomogla i da se smanji krvni pritisak u plućima obolelih životinja, odnosno predupredi teška upala pluća koja se javlja kao posledica ovog poremećaja u ishrani.

Dosadašnje iskustvo je govorilo veterinarima da mnogi psi sa ovom bolešću umiru od upale pluća ili su eutanazirani zbog lošeg kvaliteta života u roku od osam meseci od postavljanja dijagnoze. Zbog mogućeg oštećenja nerava retko su rađeni operativni zahvati.

ljubimac, pas
foto: Profimedia

Vijagru kao novi pseći lek, koji će, kad zatreba, spašavati život našim najboljim prijateljima, testirao je tim veterinara sa Vašingtonskog državnog univerziteta u Pulmanu. Koristili su i videofluoroskopiju, koja daje sliku gutanja u realnom vremenu, pratili su hranu dok putuje kroz jednjak. Ovo istraživanje, sprovedeno na VSU koledžu za veterinarsku medicinu, objavljeno je u American Journal of Veterinari Research.

Kurir.rs/dailymail.co.uk/B.M.

Bonus video:

11:49

VETERINAR ŠOKIRAN ŠTA MU TRAŽI NAROD! Struka žestoko osudila doktorku koja je prepisala lek za stoku protiv korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track