U ČEMU JE TAJNA GENIJALNOSTI DANILA MEDVEDEVA? Njegova psihoterapeutkinja pronašla je KLJUČ USPEHA neobičnog Rusa!
Foto: AP

prvi reket sveta

U ČEMU JE TAJNA GENIJALNOSTI DANILA MEDVEDEVA? Njegova psihoterapeutkinja pronašla je KLJUČ USPEHA neobičnog Rusa!

Zanimljivosti -

Danil Medvedev se viskoko kotira na ATP listi. Do pre pola godine to je bilo nezamislivo jer je ruski igrač imao temperament koji nije smatran pobedničkim. A onda se pojavila žena koja je videla u njemu ono što drugi nisu.

Ratovao je Danil Medvedev sa publikom, sudijama, lomio rekete, podsmevao se sam sebi, a naterao je i svog trenera da izađe sa meča. Ovakvo ponašanje išlo je ruku pod ruku sa neverovatnom igrom, udarcima koji su dolazili niotkuda - pogotovo spinovani bekhend, sa brzinom kretanja dugajlije visokog gotovo dva metra.

Danil Medvedev
foto: Profimedia

Na koji način se Medvedev "sabrao" postoji mnogo objašnjenja, ali je izgleda jedno od najboljih dala njegova sportska psihoterapeutkinja Fransiska Doze, "mentalni trener" isključivo sportista najviše kategorije. Francuskinja smatra da Rus ima "monstruozni mentalni potencijal", kako piše Tennis World. Doze je, sa manjim prekidom, deo tima Medvedeva od 2018. Za njegov talenat kaže da je "merkurijanski" i deo njegovog karaktera. Jedini problem je bilo izvući iz njega taj talenat.

Danil Medvedev
foto: Printscreen Facebook

Nikad ne razgovara sa njim o njegovoj volji za igrom niti o ponašanju. Njen uspeh sastoji se u tome da napravi red u njegovom haosu i da ga ne dira, jer je upravo haos ono što je kod njega jedinstveno. Čak i kada deluje suludo, baš u tome se krije genijalnost Rusa. Fransiska nije pokušavala da menja Medvedeva, već da kopa dublje po njegovim motivima. "Za tenisera su turnir i renking uvek izazov. Ali, postoji nešto dublje: šta ovo dostignuće znači za moju istoriju, porodicu, zemlju, javni imidž? Da li ga zaslužujem? Hoće li uspeh da predstavlja rizik?", priča Doze o stvarima koje čine dodatni mentalni sklop igrača.

Novak Đoković, Danil Medvedev
foto: Profimedia

"Na početku niko za njega ne bi dao ni kopejku. Govorili su da nije dovoljno oštar, da ima uvrnutu tehniku, da je slab... Ali, sa svim tim osobinama videla sam da ipak dobija mečeve. Dakle, imao je nešto u sebi što mu je donosilo pobede. Za tim sam tragala. I shvatila sam šta je najdublje u njegovom mentalnom registru: Danil ne može da podnese poraz! Kad eksplodira, to ga ne udaljava od pobede, već ga samo tera da se bori! Drugi su smatrali da lako prihvata poraz i nisu dopirali do njega. Nisu ga razumeli".

Kurir.rs/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

03:45

Novak Đoković o turniru u Dubaiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track