OVIH OSAM DRŽAVA JE U NOVIJOJ ISTORIJI PRESELILO GLAVNI GRAD: Ovo su razlozi što su PRESTONICE promenjene, neki će vas IZNENADITI!
Foto: EPA

NOVE PRESTONICE

OVIH OSAM DRŽAVA JE U NOVIJOJ ISTORIJI PRESELILO GLAVNI GRAD: Ovo su razlozi što su PRESTONICE promenjene, neki će vas IZNENADITI!

Zanimljivosti -

Izmeštanje prestonice iz jednog grada u drugi nije lak ili jeftin potez jer su potrebne ogromne investicije i razvoj infrastrukture da bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje državnih institucija, a u skorijoj istoriji ovih osam država se odlučilo na ovakav korak.

Januara ove godine turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je promenu imena turske države. Umesto "Turkey" zvaće se "Turkiye" kako bi novo ime bolje predstavilo tursku naciju.

Mnoge države su menjale svoja imena, ali su neke promenile i glavne gradove.

Brazil

Najveća država Južne Amerike preselila je 1960. sedište vlade iz Rio de Žaneira u Braziliju. Razlog je bio unutrašnjopolitičke prirode – zahvaljujući sve većoj nadmoći koju je imao rivalski Sao Paolo u odnosu na Rio, političari su smatrali da je bolje podeliti moć i napraviti novo sedište vlade, piše LatinAmerican Post. Izabran je mali grad u centralnom delu zemlje kako bi se prestonica odvojila od najnaseljenijeg i ekonomski razvijenog juga.

Glavni Grad
foto: Pixabay

Pakistan

Pakistan je šezdesetih započeo izgradnju grada koji će postati prestonica umesto privremenog Karačija i Ravalpindija koji ga je nakratko nasledio. Karači je bio na jugu i izložen eventualnim napadima sa Arapskog mora. Tražilo se mesto na boljoj lokaciji do koga bi se lako stizalo iz svih krajeva zemlje. Tako je nastao Islamabad po nacrtu grčkog arhitekte Konstantinosa Doksiadisa.

Glavni Grad
foto: Pixabay

Nigerija

Nigerija je 1976. počela da gradi Abudžu kako bi centralizovala moć i izabrala je mesto do koga se lako stiže i ima bolju klimu. Ideja je bila ujedinjenje zemlje duboko podeljene etničkim sukobima i verom. Stara prestonica Lagos već je bila i prenaseljena.

Nigerija, Abudža
foto: Reuters

Malezija

Od 1999. grad i federalna teritorija Putradžaja postala je sedište vlade, ali odluka o promeni prestonice nije ozvaničena jer je glavni grad i dalje 25 kilometara udaljeni Kuala Lumpur u kome se nalazi i rezidencija kralja.

Glavni Grad
foto: Pixabay

Kazahstan

Alma Ata (ili Almati) do devedesetih je bio prestonica Kazahstana još kao sovjetske republike, da bi ga zamenila Astana. Pre tri godine, Astana je promenila ime u Nur Sultan u čast nedavno smenjenog bivšeg predsednika. Veruje se da je grad na severu prema granici sa Rusijom odabran kako bi se bolje kontrolisala populacija koja govori ruski, kao i da je postojala želja da se prestonica skloni od granice sa Kinom i Kirgistanom.

Astana, Kazahstan
foto: Kurir/Katarina Blagović

Australija

Od nezavisnosti 1901. Australija se dvoumila da li da sedište vlade bude u Sidneju ili Melburnu, dva najmoćnija grada tog vremena. Izabran je prvi, ali je učinjen pokušaj da se nađe i neko neutralno mesto. Izbor je pao na Kamberu, na pola puta između dva megalopolisa, koja je građena od nule.

Glavni Grad
foto: Pixabay

Mjanmar

U Nejpjido, u prevodu "kraljevski grad", 2006. su iz Ranguna prebačene administrativne poluge vlasti po odluci vojne vlade. Ipak, Nejpjido se danas smatra gradom duhova zbog manjka infrastrukture, tako da mnoge institucije i dalje rade u Rangunu.

Nejpjido
foto: Printscreen YT

Indonezija

Od 2024. Nusantara će zameniti Džakartu kao prestonica Indonezije. Razlog je uglavnom ekološke prirode jer je Džakarta, grad od 30 miliona ljudi, u opasnosti da jednog dana nestane zbog tonjenja tla, a često je izložen i prirodnim nepogodama poput tajfuna i uragana.

Glavni Grad
foto: Pixabay

Kurir.rs/Lj.J.

Bonus video:

02:54

Italijanka na učeničkoj razmeni odabrala Boljevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track