ZVALI GA NAJRUŽNIJIM ČOVEKOM NA SVETU, A ON BIO PRAVA DUŠA: Kažu da je Šrek napravljen po njemu, ali mu je prepuklo SRCE zbog ovog
Foto: Profimedia

tragično

ZVALI GA NAJRUŽNIJIM ČOVEKOM NA SVETU, A ON BIO PRAVA DUŠA: Kažu da je Šrek napravljen po njemu, ali mu je prepuklo SRCE zbog ovog

Zanimljivosti -

Velike šake, stopala i nesrazmerno velika glava u odnosu na telo, bili su dovoljni da najpopularnijeg rvača na svetu sa početka četrdesetih godina prošlog veka uoči svakog meča najave kao najružnijeg na svetu.

Srećom, Moris Tije do danas nije ostao upamćen po njemu, već nadimku koji je daleko bolje oslikavao njegovu ličnost - Francuski anđeo.

U vreme njegovog rođenja, 1903. godine, Morisovi roditelji, inače Francuzi, zadesili su se u Rusiji, pa je kao mesto rođenja njegovog označen Ural i ispočetka ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da zadobije epitet "najružnijeg" čoveka. Nadimak "anđeo" koji mu je dala majka, podstaknuta njegovim nevinim, dečjim izgledom, zadržao se sve do njegovih dvadesetih godina.

U tom međuvremenu, izgubio je oca, pa je sa majkom pred revolucijom koja se spremala u Rusiji 1917. pobegao u Francusku, gde je Moris nastavio školovanje i taman pre nego što je zaradio diplomu prava na Univerzitetu u Tuluzu, počeli su prvi zdravstveni problemi.

Otoci na stopalima, šakama i glavi nesumnjivo su ukazivali na akromegaliju - stanje koje je obično uzrokovano benignim tumorom na hipofizi, žlezdi koja proizvodi hormon rasta. Ovo stanje Tijeu je raspršilo snove o advokaturi, svestan da će njegov duboki glas i neobičan fizički izgled ometati uspeh u karijeri. Zato se prijavio u francusku mornaricu, gde je proveo pet godina kao inženjer, povremeno igrajući u filmovima gde se od njega tražilo da glumi čudovište, pre nego što je konačno ušao u svet profesionalnog rvanja 1937. godine.

Kada je reč o rvačkoj karijeri, "Francuski anđeo" je brzo i lako postao atrakcija u ringovima širom Francuske i Velike Britanije, popularnost i upornost su mu doneli i titulu "nepobedivog" tokom čitavih devetnaest meseci. Tije je postao i svetski šampion u teškoj kategoriji od 1940. do 1942. nakon što ga je Drugi svetski rat promorao da ode u Sjedinjenje Države 1939. godine. Tokom 1944. godine je nakratko uspeo da povrati staru slavu, a rvačku karijeru završio već naredne usled pogoršanja zdravstvenog stanja.

Moris Til
foto: Profimedia

Morisov izgled koji je godinama zbunjivao, čak i plašio ljude koji su ga sretali na ulici ili gledali na mečevima, zapravo je bio u suprotnosti sa njegovom ličnošću, budući da su mnogi prijatelji i poznanici "Francuskog anđela" opisivali kao obrazovanog i ljubaznog čoveka izuzetnog intelekta.

Preminuo je 1954. godine u Čikagu, od srčanog udara, čuvši za smrt prijatelja.

Kada je animirani film iz 2001. o dobrodušnom ogru Šreku pušten u etar, uz napomenu da je zasnovan na slikovnici koja je izdata deceniju ranije, dostigao je popularnost svetskih razmera i danas, dvadeset godina kasnije milioni mališana uživaju u avanturama Šreka, Fione i magarca.

Razlog zbog kojeg, pored imena popularnih glumaca koji su pozajmljivali glasove junacima ovog crtanog filma, u Gugl pretrazi uvek izlazi i ime Morisa Tijea jeste zapanjujuća sličnost u fizičkom izgledu rvača i Šreka, zbog čega mnogi veruju da je "Francuski anđeo" poslužio kao inspiracija kreatorima filma.

Iako je sličnost evidentna na prvi pogled, "Drim vorks" studio, koji je objavio film nikada nije zvanično potvrdio dugogodišnje glasine da je Moris poslužio kao osnova za animirani lik. Brojni novinari koji se bave popularnom kulturom, tokom godina su pokušavali da dobiju odgovor na ovo pitanje, međutim, portparol studija nikada nije odgovorio na njihove upite.

Šrek
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Blic)

Bonus video:

00:04

Andrija Milošević proslavlja rođenje sina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track