ŠVALERI RANIJE GUBE KOSU? Ovo su najčešći MITOVI o ĆELAVOSTI kod muškaraca! Neki će vas potpuno ZAPANJITI, a evo šta kažu LEKARI
Foto: Shutterstock

Aaa, gubim kosu!

ŠVALERI RANIJE GUBE KOSU? Ovo su najčešći MITOVI o ĆELAVOSTI kod muškaraca! Neki će vas potpuno ZAPANJITI, a evo šta kažu LEKARI

Zanimljivosti -

Dve trećine muškaraca će pre ili kasnije imati problema s gubitkom kose. Svi zajedno godišnje potroše čak dve milijarde dolara na razne preparate i tretmane kako bi zadržali barem malo dlaka na glavi. Naučnici, koji već decenijama, ako ne i vekovima, pokušavaju da otkriju prave uzroke ćelavosti, nikako ne uspevaju. Oni tvrde da su krive ćelije kože na glavi, koje u jednom trenutku u životu muškarca prestaju da sazrevaju.

Kako god, leka još nema. U međuvremenu, možda nije loše znati da su neke stvari koje često vezuju za ćelavost - obični mitovi.

ćelav muškarac
foto: Shutterstock

ĆELAVOST SE PRENOSI S MAJČINE STRANE

Nije potpuno tačno. Primarni gen vezan za ćelavost nasleđuje se od majke, ali u igri su i drugi geni, koji se nasleđuju sa očeve strane.

ĆELAVOST JE ZNAK STAROSTI

Naprotiv: kosu sve češće gube tridesetogodišnjaci, pa i dvadesetogodišnjaci. Što ranije počne ćelavljenje, veće su šanse za potpuni gubitak kose.

NOŠENJE ŠEŠIRA ILI KAPE PODSTIČE ĆELAVLJENJE

Imamo dobre vesti za sve ljubitelje pokrivanja glave: ako su čisti, nemaju veze s ćelavošću. Ali ako su prljavi i puni bakterija, mogu izazvati infekcije kože glave.

Pa ko ovo izmisli: ŠVALERI RANIJE GUBE KOSU

Ovaj mit je verovatno izmislio neko ćelav. Apsolutno nije istina. Takođe, istraživanja su pokazala da je nivo testosterona kod ćelavih i "običnih" muškaraca potpuno isti.

smešan muškarac, grimasa, čuđenje
foto: Shutterstock

SUNCE JE KRIVO ZA SVE

E pa nije! Oni koji se sunčaju imaju podjednake šanse da oćelave kao knjiški moljci.

OD UGLJENIH HIDRATA SE ĆELAVI

Naprotiv! Ugljeni hidrati i crveno meso obezbeđuju hranljive sastojke koji znače i glavu punu kose. Neka istraživanja dovode u vezu manjak gvožđa u organizmu i gubitak dlaka na glavi.

KOSA OPADA OD STRESA

Delimično tačno: stres može da ubrza opadanje kose, ali samo ako ste već genetski predodređeni za to. Takođe, nagle promene težine (debljanje ili mršavljenje) mogu takođe doprineti ubrzanom gubitku vlasi.

ćelavost
foto: Profimedia

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

03:03

TRANSPLATACIJA KOSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track