SVAKO SVOG LJUBIMCA VOLI I SMATRA NAJBOLJIM, A EVO ŠTA KAŽU ISTRAŽIVANJA: Ovo su najmanje inteligente rase pasa
Foto: Shutterstock

ČOVEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ

SVAKO SVOG LJUBIMCA VOLI I SMATRA NAJBOLJIM, A EVO ŠTA KAŽU ISTRAŽIVANJA: Ovo su najmanje inteligente rase pasa

Zanimljivosti -

Svaki vlasnik svog psa gleda kao najlepšeg, najpametnijeg i najboljeg, ali istraživanja koja su radili naučnici pokazala su da su ipak neke rase inteligentnije od drugih.

ljubimac, pas
foto: Profimedia

Prema Stenli Korenu, rase su rangirane gledajući na tri vrste inteligencije:

- Instinktivna inteligencija – kako pas obavlja zadatke koji su specifični za njegovu rasu, poput čuvanja stada i lova.

- Prilagodljiva inteligencija – kako pas samostalno uči i rešava zadatke na temelju prethodnih iskustava.

- Radna inteligencija – kako pas uči tokom dresure.

Iako ovaj test treba da meri inteligenciju pasa, on je vrlo upitan i stručnjaci se često ne slažu s njim. Ipak, na temelju testa ovih vrsta inteligencije izrađena je lista.

Prema portalu "The Intelligence of Dogs", ovo su tri najmanje inteligentna pasa na svetu.

Engleski buldog

Engleski buldog je izuzetno popularan maleni mišićavi pas. Za ove pse je već opšte poznato da su u pravom smislu reči lenji i tvrdoglavi. Dakle, iako nisu najmotivisaniji za učenje, pa se nalaze na ovoj listi, oni nisu glupi psi.

Možete videti na Jutjub videima kako mogu da budu pravi surferi i skejteri. Dakle, ako želite da nabavite ovog psa, znajte da oni obožavaju svoju porodicu i brzo se prilagode.

Basenji

Basenji je drevna rasa pasa koju su naučnici na temelju analize gena proglasili najstarijom rasom pasa na svetu. Takođe, ovi psi ne laju, već proizvode zvukove nalik na jodlovanje. Oni su preživeli nekoliko hiljada godina samostalno. Dakle, radi se o samostalnoj rasi pasa koji vole da razmišljaju svojom glavom. Ipak, oni odaberu jednu osobu koju slušaju ako ih dovoljno dobro istrenirate, dok druge oko sebe ne doživljavaju.

Avganistanski hrt

Rasa pasa kojoj je bilo potrebno ponoviti novu naredbu više od 100 puta, te su u manje od 25 odsto slučajeva bili poslušni. Radi se o psima koji su od davnina poznati po svojoj dostojanstvenosti i lepoti. Iako važe za pse s najnižom inteligencijom, oni su odlični u psećim sportovima koji zahtevaju agilnost. Imaju izraženi lovački instinkt i često pojure za manjim životinjama. Izuzetno su brzi i mogu da trče 65 km/h. Na ovom su spisku na prvom mestu jer vole da razmišljaju sami i nije ih lako dresirati.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:59

Fenomenalan projekat namanjen psima lutalicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track