UVRNUTI USKRŠNJI OBIČAJI: Pravljenje gigantskog omleta i prašenje tura samo su neki od OBIČAJA na ovaj praznik širom planete
Foto: Shutterstock

ZANIMLJIVOSTI

UVRNUTI USKRŠNJI OBIČAJI: Pravljenje gigantskog omleta i prašenje tura samo su neki od OBIČAJA na ovaj praznik širom planete

Zanimljivosti -

Porodica na okupu, bogata trpeza i farbanje jaja, deo su onoga što mi Srbi radimo za vreme Uskrsa. Ali, ima i onih naroda koji ovaj praznik slave na malo drugačiji, reklo bi se čudan način. Evo nekih od tih običaja...

* U Francuskoj se na glavnom trgu u gradu pravi gigantski omlet od četiri i po hiljade jaja. Ovo jelo mora da nahrani hiljadu ljudi.

uskršnji običaji
foto: Profimedia

* U Finskoj se na Uskrs, za sreću, međusobno po leđima šibaju brezovim grančicama, a deca svom snagom i svim sredstvima prave buku na ulicama kako bi najavila kraj posta.

* U Holandiji je običaj da se dečacima simbolično "ispraši tur", jer se tako iz njih "isteruje" đavo. Ovaj običaj imaju i Škoti, kod kojih postoji i izreka "istučen kao za Uskrs".

* Grci sa Krfa imaju veoma bučan uskršnji običaj i na Vaskrs bacaju lonce kroz prozor.

uskršnji običaji
foto: Profimedia

* U Bugarskoj najstarija žena u porodici prvim crveno obojenim jajetom svako dete u porodici pomiluje po licu, za zdravlje i sreću, a ljudi posle liturgije lupaju šarena jaja o zid crkve.

* Uskršnji zeka je najpopularniji simbol Uskrsa u mnogim kulturama, ali Australijanci radije koriste njihovu domaću životinju - kengura. Zanimljivo je da verenici tada odlaze na obližnji potok ili reku da zahvate tekuću vodu, koju čuvaju do venčanja, kad će se njom međusobno poprskati za sreću u braku.

* Rešavanje ubistava baš i nije nešto na šta pomislite kad je Uskrs u pitanju, ali Norvežanima je to tradicija. Na njihovoj televiziji se na Veliku subotu emituju kriminalistički i detektivski filmovi, a časopisi objavljuju krimi priče o nerešenim ubistvima.

* U Americi je uobičajen "lov" na farbana jaja. Naime, sakriju se jaja u kući, dvorištu ili bašti, a deca ih traže, s ubeđenjem da ih je preko noći uskršnji zeka tu ostavio zajedno sa slatkišima i drugim poklonima.

Uskrsnji običaji
foto: Profimedia

* U Polineziji se za Uskrs krste školjke, za koje se veruje da su povezane s morskim duhovima. One se nakon obreda vraćaju u more da uskrsnu novi život.

* Uskršnji ponedeljak je u Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj rezervisan za šibanje. Muškarci bacaju vodu na žene i udaraju ih ručno rađenom šibom. Ove "batine" su simbolične i, prema legendi, žene bi trebalo tući kako bi održale dobro zdravlje i lepotu tokom godine.

Uskrsnji običaji
foto: Profimedia

(Kurir.rs/N.B.)

Bonus video:

02:05

Počela je Svetla nedelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track