KARTA EVROPE GDE SE TRUBI, A GDE NE NA SVADBAMA UZBURKALA STRASTI: Tipično za Balkance, video sam i kako PUCAJU! (FOTO)
Foto: Profimedia

običaji

KARTA EVROPE GDE SE TRUBI, A GDE NE NA SVADBAMA UZBURKALA STRASTI: Tipično za Balkance, video sam i kako PUCAJU! (FOTO)

Zanimljivosti -

Popularna stranica na Instagramu je objavila kartu koja je podelila Evropu jer je iznela statističke podatke gde se trubi, odnosno korosti sirena, a gde ne na svadbama.

Na karti prikaza u kojim državama se trubi u svatovima je Evropa podeljena na pola.

svadba, romska svadba
foto: Printscreen/Youtube

Na Instagram profilu Lover of Geography /Ljubitelj geografije) se mogu pronaći razne nove karte koje dele Evropu, Severnu Ameriku, Aziju ili i celi svet po određenim kriterijumima. Karta koja je nedavno objavljena pod nazivom "Države u kojima zvanice u automobilima trube prilikom dolaska na svadbu", je izazvala pregršt komentara.

Na toj karti je Evropa podeljena na pola. Prema karti, države u kojima nećete vikendom čuti trube u svatovima su: Portugal, Španija, Andora, Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Italija, Velika Britanija, Irska, Island, Norveška, Švedska, Danska, Finska, Nemačka, dok su trube sastavni deo tradicije svadbi u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Rusiji, Grčkoj, Turskoj.

Jedan Amerikanac je napisao: "Tipično za Balkance. Video sam i kako pucaju u nebo", koji je uz to dodao kako smatra da je reč o primitivnom događaju.

svadba, srpska svadba, trubači
foto: Profimedia

Ostali nisu u tome videli ništa sporno te su dodali: "U mom Omanu se takođe uvek trubi. Nije venčanje ako se ne proizvodi buka."

"U Nemačkoj nije toliko neobično. Imamo puno emigranata koji su tu došli sa svojom tradicijom i nastavljaju s tim običajima. Meni to jako smeta i ne shvatam poentu" napisao je jedan Nemac kome se ta tradicija ne sviđa uopše, dok su ostali naveli da se trubiti zna i u Portugalu, Češkoj, Italiji i Mađarskoj, dok je Skandinavcima običaj nepoznat i bizaran.

Stela Moris, Džulijan Asanž, venčanje, Belmarš
foto: EPA / DAVID CLIFF

(Kurir.rs)

Bonus video:

11:04

ŠTA JE CRNA SVADBA: Razbijanje mitova o vlaškoj magiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track