TOPLES SE NE DOVODI U PITANJE: Francuska zabranila da se OVO nosi na javnim bazenima i plažama, BESNE žene NAJAVLJUJU PROTESTE!
Foto: Shutterstock

Ovo im je sad najvažnije

TOPLES SE NE DOVODI U PITANJE: Francuska zabranila da se OVO nosi na javnim bazenima i plažama, BESNE žene NAJAVLJUJU PROTESTE!

Zanimljivosti -

Francuska zabranjuje kupaće kostime u obliku burkinija iz verskih razloga.

Najviši francuski administrativni sud presudio je protiv dopuštanja kupaćih kostima koji pokrivaju telo "burkini" na javnim bazenima iz verskih razloga

Najviši francuski administrativni sud presudio je u utorak da se ne dozvoljava nošenje kupaćih kostima u obliku burkinija na javnim bazenima iz verskih razloga, tvrdeći da to krši princip neutralnosti vlade prema religiji.

More
foto: Shutterstock

Iako ih u Francuskoj nosi samo mali broj pretežno muslimanskih žena, burkini izaziva intenzivnu političku debatu u zemlji.

Odluka Grenobla o plivanju u toplesu ne dovodi se u pitanje.

Grad Grenobl, predvođen gradonačelnikom iz stranke Zelenih, glasao je da se ženama dozvoli da nose burkinije na javnim bazenima nakon kampanje lokalnih aktivista. Istovremeno, grad je takođe izglasao da se ženama dozvoli da plivaju u toplesu “kao deo šireg popuštanja pravila o kupaćim kostimima”.

Prefekt, odnosno najviši vladin zvaničnik regije Grenobl blokirao je odluku o burkiniju, tvrdeći da je u suprotnosti sa sekularnim principima Francuske.

Državni savet je podržao tu odluku, u saopštenju je naveo da je glasanje u Grenoblu izvedeno „da bi se zadovoljio verski zahtev“ i da „šteti neutralnosti javnih službi“. Zbog toga se najavljuju protesti.

More
foto: Shutterstock

Nekoliko drugih gradova dozvoljava burkinije na javnim bazenima. Grad Ren je među njima, ali je njegova odluka bila usmerena na popuštanje pravila o kupaćim kostimima uopšte, a ne na osnovu verskih razloga.

Inače, pravila za odeću na javnim bazenima u Francuskoj su stroga, što vlasti objašnjavaju higijenskim razlozima: kape su obavezne, a široke kupaće gaće ili druga obimna odeća generalno su zabranjeni.

Kurir.rs/ABC News

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja