CEO ŽIVOT ŽIVIMO U ZABLUDI DA CRNA MAČKA DONOSI NESREĆU! Drevna Egipćanska kultura kaže drugačije za ovu GARAVU ŽIVOTINJU!
Foto: Profimedia

niste znali

CEO ŽIVOT ŽIVIMO U ZABLUDI DA CRNA MAČKA DONOSI NESREĆU! Drevna Egipćanska kultura kaže drugačije za ovu GARAVU ŽIVOTINJU!

Zanimljivosti -

Stari Egipćani su obožavali mačke, pa i one crne. Ali, u Evropi su ih demonizovali, a posledica starih verovanja je da se i dan-danas u skloništima najteže udomljavaju crne mačke.

Crnoj mački su posvećene mnoge priče i filmovi, pa je retko bila simbol nečega dobrog. Značenja koja su se vezivala za crnu mačku u istoriji su vrlo oprečna.

crna mačka, mačka, mače
foto: Profimedia

Prema hrišćanskom verovanju, ako vam crna mačka pređe put, smatra se demonom koji stvara zlu prepreku kako bi nas odvojio od boga. Zato se crne mačke smatraju i lošim kućnim ljubimcima.

U srednjovekovnoj Evropi su ih smatrali znakom koji najavljuje nesreću. Crne mačke su povezivali s vražjim bićima i vešticama, a mačka koja vam preseče put, bila je znak da vas posmatra sam vrag.

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primer, krene li crna mačka u vašem smeru, veruje se da to donosi sreću, pa je nemojte terati. U Škotskoj, ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće.

crna mačka
foto: Profimedia

Zbog raznoraznih pretpostavki o crnim mačkama, skloništa za životinje iz godine u godinu sve teže udomljuju crne mačke i sve više ih je uspavano. Na drugu stranu, sve više skloništa izbegava udomljavati crne mačke tokom oktobra zbog Noći veštica.

Postoji niz slučajeva u kojima su ih ljudi usvajali u oktobru kako bi bile "živi eksponat" na raznim zabavama povodom Noći veštica, nakon čega bi ih vratili u sklonište ili ponovo ostavili na ulici.

(Kurir.rs / Srbijadanas.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track