OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME: Mnogi ga i danas ponosno nose, a nemaju pojma da je nekada označavalo NEŽELJENO DETE I TUGU!
Foto: Shuttersotck

ime ima simboliku

OVO JE NAJTUŽNIJE SRPSKO IME: Mnogi ga i danas ponosno nose, a nemaju pojma da je nekada označavalo NEŽELJENO DETE I TUGU!

Zanimljivosti -

Rođenje deteta je jedno od onih slavlja koja se javlja čitavoj familiji, a onda nastupa dilema - odabir imena za novorođenče. Uvek se umešaju bake i deke sa nekim imenima koja se vode tradicijom, pa stric i strina iz inostranstva sa nekim "univerzalnim" imenom, zatim tetka i teča sa ličnim i autentičnim imenima, a na kraju ipak presude majka i otac, ali na ovo treba obavezno da obrate pažnju!

Ukoliko verujete u simboliku i značenje imena deteta treba da znate da se ovo muško ime smatra najtužnijim srpskim imenom!

Očajan, Muškarac, Tužan, Nervozan
foto: Profimedia

U pitanju je ime Nenad, a s obzirom na to da je izvorno, čito srpsko ime - evo zašto je tako.

Nenad je izvorno, čisto srpsko ime. Nastalo je od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama. Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu - Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Pojedini etnolozi smatraju drugačije. Naime, oni tvrde da ime Nenad vodi poreklo od negacije glagola "želeti“ što bi u prevodu značilo– neželjeno dete. Međutim, mnogi osporavaju to mišljenje i smatraju da je pogrešno. Zanimljivo je da ovo ime nema izvedeni ženski oblik imena.

(Kurir.rs / NajŽena)

Bonus video:

02:29

ON IMA ISTO IME I PREZIME KAO ČUVENI SRPSKI KNJIŽEVNIK: Mladog glumca u Sarajevu nagradili POSEBNOM NAGRADOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track