RASPRODAJU STANOVE ZA 500 EVRA PO KVADRATU! Uprava grada u Italiji nudi 30.000 evra za kupovinu doma: Poznat je po DOBROM VINU!
Foto: Gianniblues / Alamy / Alamy / Profimedia

PRELEPO

RASPRODAJU STANOVE ZA 500 EVRA PO KVADRATU! Uprava grada u Italiji nudi 30.000 evra za kupovinu doma: Poznat je po DOBROM VINU!

Zanimljivosti -

Sela i mali gradovi širom sveta sve su ugroženiji zbog posledica urbanizacije i masovnih migracija mladih ljudi u potrazi za boljim životom.

Ipak, ova mesta neretko jesu simbol kuture i tradicije jedne države, a mogu i da doprinesu razvoju njene privrede uz dobru ideju i određena ulaganja. Italija je toga vrlo svesna, te se neretko može čuti kako se ovde nudi kupovina trošnih kuća ili manjih naselja radi ponovnog naseljavanja. Ovu priču čuli smo više puta, a neki od najpoznatijih primera je prodaja kuća na Sardiniji, u Kalabriji i u selu Santo Stefano di Sessanio. Ovog puta se na tapetu našao gradić Preziče, prenosi CNN.

Gradić Preziče, koji je poznat i kao "zeleno zlato" zbog velikog broja maslina, ima mnogo napuštenih kuća iz perioda od pre 1991. godine, čija se cena kvadrata kreće oko 500 evra, što znači da biste za dom od 50 kvadrata morali da izdvojite samo 25.000 evra. Poseban podsticaj je činjenica da bi od Italije potencijalni novi stanovnici dobili 30.000 evra za kupovinu i renoviranje novog porodičnog doma.

Presiče
foto: Gianniblues / Alamy / Alamy / Profimedia

- Ponudićemo do 30.000 eura ljudima koji se žele preseliti ovamo i kupe jedan od ovih napuštenih stanova. Ukupna sredstva biće podjeljena na dva dela: delom će ići na kupovinu stare kuće, a delom na njeno preuređivanje, ako bude potrebno - rekao je gradonačelnik ovog grada Alfredo Palese, koji je istakao da bi "bila velika šteta da protraćimo stari grad pun istorije, prelepe arhitekture i umetnosti".

Ponudu koja se ne odbija omogućila je činjenica da će susedan grad, koji se takođe prazni usred migracija, Akvarika, biti spojen sa Prezičeom (ova dva mesta zajedno imaju oko 9.000 stanovnika), te da će njihovi budžeti biti spojeni i omogućavaće 1.000.000 evra dodatnog prihoda godišnje i više javnih fondova, a sav taj novac biće iskorišćen u revitalizaciju grada.

presiče
foto: Gianniblues / Alamy / Alamy / Profimedia

Po čemu je poznat ovaj grad?

Preziče je gradić koji je ogat istorijum i kulturom, a kako je njegov procvat vezan za dobra renesanse, arhitektura obiluje ovim stilom, dok se ekonomija zasniva na proizvodnji vrhunskog ekstradevičanskog ulja, finog vina, sireva i trgovine stoke.

Presiče
foto: Gianniblues / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispod grada nalazi se preko 23 komore i mlinova za masline u kojima su farmeri, poznati kao trapetari, provodili mesece tokom sezone berbe. Iz tog razloga turisti imaju posebnu želju da obiđu ovaj grad ispod malog renesansnog grada na jugu Italije.

Presiče
foto: Gianniblues / Alamy / Alamy / Profimedia

U drevnoj četvrti, široke elegantne ulice ispresecane su vijugavim uskim uličicama. Veličanstveno ukrašene zgrade zlatne boje s balkonima od kovanog gvožđa i unutrašnjim dvorištima stapaju se s jednostavnim elim stanovima.

Presiče
foto: Gianniblues / Alamy / Alamy / Profimedia

Pržene riblji riblji specijaliteti, povezani sa kultom svetog Andrije, jedno su od omiljenih jela meštana, zajedno sa legendarnim ručno rađenim testeninama. Ostale lokalne poslastice uključuju palačinke od kvasne testenine punjene škampima, bakalarom, povrćem.

Gde se nalazi ovaj šarmantan gradić?

Ovaj grdić nalazi se na samom jugu Italije, na popularnoj štikli, a nedaleko od njega nalazi se duga peščana obala.

mapa Italjije
foto: Shutterstock

Koji su uslovi preseljenja?

Zvanična odluka o uslovima preseljenja još uvek nije doneta, ali se kao osnovna ideja navodi da mladi par odluči da kupi i nastani se u stanu koji je izgrađen pre 1991. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:28

Puhovski: Tužna tradicija Italije, Slovenije i Hrvatske pred ulazak u EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track