NAŠI FUDBALERI TREBA DA UZMU OVO PRE UTAKMICE! Dr Vojislav Perišić navija za Orlove, pa im je dao SAVET: Trčaće kao munje!
Foto: Kurir Televizija, Profimedia

navijamo svi!

NAŠI FUDBALERI TREBA DA UZMU OVO PRE UTAKMICE! Dr Vojislav Perišić navija za Orlove, pa im je dao SAVET: Trčaće kao munje!

Zanimljivosti -

Svetsko prvenstvo u Kataru zaustavilo je ceo svet ispred malih ekrana, a mundijalska groznica danas posebno vlada Srbijom zbog utakmice protiv Švajcarske koja nas očekuje u 20 časova, a od koje zavisi naš prolaz dalje.

Verni navijač "Orlova" je i gastroenterolog dr Vojislav Perišić, koji je u jutarnjem programu na TV Prva otkrio koja namirnica je idealna za konzumaciju pre utakmice.

Vojislav Perišić, dr Vojislav Perišić, gastroenterolog
foto: TV Prva printscreen

- Smokva je veoma značajna, naši fudbaleri treba da je uzimaju pre utakmice, da dignu šećer! Uticaće na mišiće i bolje će trčati. Ona je idealna, mala, puna kalorija i daje snagu. Smokva je antioksidans koji je čudo i ima antikancerogena dejstva - rekao je dr Vojislav Perišić.

Dr Perišić takođe izdvaja kafu kao snažni antioksidans. Kafa je napitak koji je mnogima omiljen, deo je tradicije i pije se u čitavom svetu. Ipak, ona je takođe jedno od najkontroverznijih pića - dok jedni ističu sve blagodeti, drugi imaju snažne argumente kojima tvrde da loše utiče na zdravlje.

- Čim cenite kafu, možete da prepoznate razlike u ukusima, a onda i efekte na mozak, psihu i druge telesne funkcije. Sada je situacija malo drugačija, jer postoji raznovrsna ponuda. Veća je količina aktivnih procenata, bitnih sastojaka sa kofeinom. Piti kvalitetnu kafu znači piti je manje. Kafe u sebi imaju arabiku i robustu. Arabika daje divne ukuse i ima aktivne supstance pored kofeina, a robusta daje snagu, drži vas budnima i daje kiselkasti ukus u ustima. Čovek treba sve da proba i izabere - rekao je profesor i dodao:

- Glavni antioksidans u ishrani Amerikanaca je kafa. Nije ni crveno voće ni povrće, već kafa. Ima snažno antioksidantno dejstvo i svako ko voli kafu, smanjuje rizik od pojave karcinoma pankreasa, jetre i debelog creva. Rizik je neuporedivo niži, kafu treba da pije svako ko nema problem sa hipertenzijom, 3 do 4 šolje dnevno. Ko pije dosta kafe, nema Alhcajmera. Moždane ćelije rade, ne valja da ne rade.

prof. dr Vojislav Perišić, dr Vojislav Perišić
foto: Zorana Jevtić

Pojedina istraživanja kažu da se 400 mg kofeina dnevno smatra preteranom dozom koja može da dovede do neželjenog efekta - usporiće rad srca i izazvati aritmiju. Na pitanje da li je ovo tačno, dr Perišić je odgovorio:

- Samo kod nekih, ne kod svih. To nije univerzalno pravilo. Ako čovek pije sedam do osam šolja kao ja, a EKG mu je dobar, taj nema problem. Ne treba se plašiti kofeina - rekao je doktor.

(Kurir.rs/ Mondo)

Bonus video:

02:12

BIVŠI FUDBALER ZA KURIR TV: POVREDE IGRAČA NISU ALIBI ZA NEUSPEH! Srbiju košta previše ofanzvna igra MOŽEMO DA POBEDIMO ŠVAJCARSKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja