KAKO ASTRONAUTI SPAVAJU U BESTEŽINSKOM STANJU? Nisu im potrebni jastuk i dušek, a ne moraju ni da leže kako bi se odmorili (VIDEO)
Foto: Profimedia

možda niste znali

KAKO ASTRONAUTI SPAVAJU U BESTEŽINSKOM STANJU? Nisu im potrebni jastuk i dušek, a ne moraju ni da leže kako bi se odmorili (VIDEO)

Zanimljivosti -

Gotovo da ne postoji osoba na ovom svetu koja se nije bar jerdnom zapitala koje su tajne svemira. Mnoga deca želela su da postanu astronauti, a za ovaj posao vezuju se mnoge nejasnoće. Za sve one koji su se pitali kako astronauti spavaju u svemiru, s obzirom na to da su u bestežinskom stanju, jedan astronaut dao je odgovore.

Astronaut Kris Hadfild iz Kanadske svemirske agencije objavio je video na Jutjubu u kojem objašnjava kako izgleda spavanje u svemiru.

Bestežinsko stanje

Astronaut koji je boravio u Međunarodnoj svemirskoj stanici objasnio je kako uslovi za spavanje moraju biti "prijatni astronautima", dodajući kako spavanje u svemiru omogućava telu "potpunu opuštenost", s obzirom na to da nema gravitacije.

- U svemiru ste, ne morate držati glavu gore - rekao je dodajući - Možete opustiti svaki mišić u telu, a vaše ruke otplutaju ispred tela i glava se nagne napred.

Upravo zbog toga, astronautima nisu potrebni ni jastuk, a ni dušek, nego spavaju u vreći za spavanje koja je privezana za zid, kako ne bi lebdeli.

Sve za miran san

Majkl Koloins, astronaut, Apolo 11
foto: EPA / NASA

Njihov prostor za spavanje prilično je skučen i veličine je telefonske govornice, a sadrži vreću za spavanje, jastuk, lampu, ventilacijski otvor, lično lap top i mesto za lične stvari.

Spavanje u vertikalnom položaju ne čini nikakvu razliku u svemiru u odnosu na spavanje u ležećem položaju na zemlji, a vreća za spavanje sadrži kruti jastuk koji povećava pritisak na leđa astronauta.

Inače, astronauti obično koriste čepiće za uši i masku za spavanje kako bi blokirali buku i svetlo jer im to može otežati noćni odmor.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track